Vágólapra másolva!
Ha a szezon előtti célkitűzéseket vesszük alapul, akkor aligha lehet kérdéses, hogy a Sochaux zárja majd a legsikeresebben az idényt a francia élvonal klubjai közül. A gárda tavaly újoncként az előkelő nyolcadik helyen végzett, de nagyon úgy tűnik, hogy most ezt is felülmúlja majd: a csapat jelenleg az ötödik pozícióban áll, azonos pontszámmal a negyedik Bordeaux-val, ráadásul bejutott a ligakupa döntőjébe is, vagyis nagyon valószínű, hogy a következő szezonban kiléphet a nemzetközi porondra.

Az egy évvel ezelőtti remeklés (amikor is a Sochaux újoncként a nyolcadik helyet szerezte meg) két okból is aggasztotta a drukkereket: egyrészt nem voltak biztosak benne, hogy ez az eredmény megismételhető, másrészt nagyon féltek attól, hogy a nagyobb klubok elcsábítják a gárda legjobb játékosait.

Meglehetősen hamar kiderült azonban, hogy egyik félelem sem valós: hiába volt nagy az érdeklődés a fiatal középpályás, Benoit Pedretti, illetve a két támadó, Pierre-Alain Frau és Mickael Pagis iránt, végül mindhárman maradtak a klubnál, vagyis a csapat magja együtt maradt, sőt, némileg még erősíteni is sikerült a Svájból megszerzett Wilson Orumával, illetve Johann Lonfattal. És bár a kispadra új edző került Guy Lacombe személyében (az előző tréner, Jean Fernandez a vezetőséggel való konfliktusa miatt távozott), mindez egyáltalán nem vetette vissza az együttest.

A Sochaux folyamatosan tapadt az élbolyra, és annak ellenére sem esett vissza, hogy bizony a sérülésekkel nem volt szerencséje az egyesületnek: Frau még az Intertotó-kupában, a nyáron szenvedett lábtörést, aminek következtében a bajnokság elején nem léphetett pályára, majd pedig a standard jobbhátvéd Omar Daf került a maródiak listájára, és róla hamar kiderült, hogy ebben a szezonban már nem számíthat rá Lacombe mester. A védelem megerősítésére igazolt is a télen egy játékost a klub, de ez a transzfer sem nagyon jött be. Pedig Laurent Charvet személyében egy rutinos futballista érkezett az egyesülethez, aki korábban Chelsea-t, a Newcastle Unitedet és a Manchester Cityt is megjárta, ráadásul ingyen szerződtették, mivel a legutóbbi szezon óta nem volt klubja. Charvet azonban csak három mérkőzésen lépett pályára, ebből kétszer csereként, és amikor a kezdő tizenegyben kapott helyet, öngól vétett - ráadásul megsérült, és hathetes pihenőre kényszerült.

A gárda azonban mindezen nehézségek ellenére is tartotta magát, és a szakértők szerint ez elsősorban a focisták remek erőnlétének köszönhető. A számok mindenesetre alátámasztják ezt az elképzelést, hiszen a Sochaux összesen tíz gólt rúgott az utolsó negyedórában a bajnokságban, és ezek nagy része pontot, vagy pontokat hozott a konyhára. A ligakupaszereplés szintén fényes bizonyítéka annak, hogy a focisták kondicionálisan szinte tökéletes állapotban vannak: a legjobb 16 közé kerülésért lejátszott találkozó kivételével a Sochaux minden egyes párosításban hosszabbításban jutott tovább.

A nyolcaddöntőben a Lyont győzte le tizenegyesekkel, a negyeddöntőben a Lille-t, az elődöntőben pedig a Metzet verte ki a ráadásban elért találattal. A jó szerepés másik fő záloga a hazai pályán való remeklés: a francia élvonalban egyedül a Sochaux őrzi otthoni veretlenségét, az Auguste Bonal-stadionban még egyetlen vendégcsapat sem tudott nyerni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a statisztikák alapján a Sochaux a legsportszerűbb csapat a Ligue 1-ben (35 mérkőzésen mindössze 70 sárga és egy piros lapot kapott a gárda), akkor könnyen meg lehet érteni, hogy miért Pedrettiék alkotják a legszimpatikusabb együttest a semleges szurkolók számára Franciaországban.

A szurkolók szemében a fő kérdés azonban megint csak az, hogy mi lesz a következő idényben, és immár szinte teljesen biztosnak látszik, hogy a csapatkapitány, a válogatottban is rendszeresen meghívott Pedrettit nem fogja tudni megtartani a klub. A mindössze 23 esztendős, saját nevelésű középpályásnak 2004 nyarán jár le a kontraktusa, és többször is kijelentette: ezt a szerződést nem óhajtja meghosszabbítani. Mindez azt jelenti, hogy vagy marad még egy idény erejéig, de akkor jövőre a klub kénytelen lesz őt ingyen elengedni, vagy pedig még az idény nyáron eladják őt jó pénzért. Természetesen az utóbbi alternatíva a valószínűbb, és mivel a focista hangoztatta: egyelőre nem akar külföldre igazolni, a francia élcsapatok máris nagy versenyfutásban vannak érte. A hírek szerint a Lyon áll a legjobban.

A szakvezetőt, Guy Lacombe-t is csábították, korábban arról pletykáltak, hogy a PSG szívesen látná őt Luis Fernandez utódjaként, ám mivel a párizsiak figyelme az utóbbi időben Vahid Halilhodzic felé fordult, így a Sochaux drukkerei némiképp megnyugodhattak. A szurkolók ráadásul arra sem panaszkodhatnak, hogy a vezetőség nem gondol a jövőre: a hírek szerint a klub máris felvette a kapcsolatot az argentin Lanús középpályásával, Mauricio Romeróval, akit a februári, U20-as Copa Américán "fedeztek fel".