Vágólapra másolva!
Már idén szeptemberben határokon átívelő labdarúgó-bajnokság indulhat az Aranycsapat Alapítvány támogatásával. A legendás Puskás Ferenc és Grosics Gyula nevével fémjelzett alapítvány célul tűzte ki, hogy Összmagyar Nemzeti Bajnokságot szervez a Kárpát-medence diákjai részére.

A résztvevők az előzetes megbeszélések alapján Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék és Burgenland együtteseiből verbuválódnak. A lebonyolítás alapján területi, majd regionális, végül kárpát-medencei megmérettetések zajlanak a bajnoki címért, a döntőre pedig az elképzelések szerint Budapesten, a Puskás Ferenc-stadionban kerül sor. Idén a 12-14 és a 15-18 éves korosztályok számára indítják a bajnokságot, amelyre nevezhet minden kárpát-medencei teljesen vagy részben magyar nyelvű iskola. A küzdelmeket tízes csoportokban bonyolítják le, s kizárólag az első helyezett jut tovább.

A középdöntőkre előreláthatóan Debrecenben, Kecskeméten, Gödöllőn és Balatonfüreden kerül sor, az elődöntőkre pedig Gödöllőn és szintén Balatonfüreden, míg a finálé a már említett Puskás-stadionban lesz.

Egyébként az Aranycsapat Alapítvány kuratóriumi elnöke Kű Lajos, a Ferencváros és a belga FC Bruges hajdani válogatott futballistája, ő koordinálja a bajnokságot, s a tervek szerint a későbbiekben más sportágakra (kézilabda, kosárlabda, atlétika) is ki szeretnék terjeszteni a kezdeményezést.

Az ősszel induló labdarúgótorna rangját emeli, hogy a szakmai támogatók között találjuk az Aranycsapat még élő tagjait, Buzánszky Jenőt, Grosics Gyulát, Puskás Ferencet, Erdélyben a volt román és magyar szövetségi kapitányt, Jenei Imrét, Kárpátalján a Dinamo Kijev és az FTC hajdani klasszisát, Rácz Lászlót.

Bánki József