Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban az első csapat bajnoki címért folytatott versenyfutásával párhuzamosan, két eset okozott izgalmakat a Ferencvárosnál. Az egyik Thomas Sowunmi súlyos sérülése, amikor is a télen igazolt csatár a DVSC elleni tartalékmérkőzésen nyílt sípcsonttörést szenvedett, amely után az FTC jogi lépéseket tett a pályák rossz állapotára hivatkozva, a futballista ugyanis a vaskorlátnak csapódva került még aznap a műtőasztalra.

Az Üllői úton az egyik izgalmakat okozó ügy a jelenleg kórházban fekvő Thomas Sowunmihoz kapcsolódik. A Ferencváros ugyanis a pályák rossz állapota és a vaskorlátnak csapódva sípcsonttörést szenvedett labdarúgójának példájára hivatkozva jogi lépéseket tett a létesítményt üzemeltető Sportfolió Kht.-vel szemben. Az ügyben érdeklődésünkre Szeiler József, az FTC Rt. vezérigazgatója a következőket mondta:

"Thomas Sowunmi drámai sérülése ismét bebizonyította, hogy stadionunk és edzőpályáink azonnali felújításra vagy átépítésre szorulnak. Hiába kaptunk korábban ígéreteket a stadionrekonstrukcióra, ez ügyben az óta sem történt semmi, ezért a hazai és a nemzetközi meccseinket sem tudjuk az előírásoknak megfelelően megrendezni, de Sowunmi súlyos sérülése mellett még ez is eltörpül. Megeshet ugyanis, hogy a csatár karrierje került veszélybe ezzel a sípcsonttöréssel, s még az is lényegtelen, hogy a vaskorlát a szabályok szerint volt felszerelve, elvégre, ami ilyen csúnya sebesülést okoz, az egyszerűen nem lehet jó helyen. Az ügyben azonnali vizsgálatot kérünk a Sportfolió Kht.-től, s reméljük, hamarosan eltávolítják a vaskorlátot a pálya széléről, vagy olyan megoldást találnak, amellyel biztosítható, hogy a jövőben hasonló eset ne forduljon elő. Nem kizárt, hogy kártérítési pert indítunk a Sportfolió Kht ellen, hiszen utóbbinak kötelessége, hogy balesetmentesen üzemeltesse a stadionokat, főként annak tükrében, hogy évi 40 millió forintot fizetünk a létesítmények fenntartására."

A Ferencvárosnál különösen sajnálják Sowunmit, hiszen ő volt az, aki sohasem háborgott mellőzése miatt, a tartalékmérkőzéseken is mindig teljes erőbedobással játszott, és éppen a lelkesedésének lett áldozata, amikor a vaskorlátnak csúszott. Arról nem is beszélve, hogy felépülése mintegy fél évet vesz igénybe, pedig a hírek szerint a francia első osztályú korzikai Ajaccio ismét szívesen szerződtette volna.

Amiről már hetek óta sokan beszéltek a Ferencvárosnál, az részben bekövetkezett, hiszen a jövőben az U-19, az U-17 és az U-15 együtteseit az FTC Rt. "kebelén" belül egy külön az erre a célra létrehozott kft. menedzseli. Az említett ifi A, az ifi B és a serdülő I csapatainál a szakmai irányításra és a gazdasági háttér megteremtését magára vállalta az Újpestről a Népligetbe költözött Euroleasing Rt. A cél, hogy az elkövetkezendő években még több saját nevelésű labdarúgóval bővüljön és erősödjön az első csapat kerete.

Ugyanakkor a serdülő II. csapattól lefelé, a többi korosztályban a szakmai irányítás és a menedzselés továbbra is a Ferencváros feladata, sőt, az FTC Rt. nyomatékos kérésének eleget téve ifjabb Albert Flórián a jövőben is fontos szerepet tölt be a klub utánpótlás nevelésében. Ezek szerint, jóllehet a napokban Albert távozásáról is felröppentek hírek, a Fradi hajdani aranylabdásának a fia, a technikás középpályás marad a Népligetben, igaz, már nem az ifi-, hanem a serdülőcsapatoknál.

Bánki József