Vágólapra másolva!
Az 1992-es világkiállítás után tizenegy évvel a világ ismét a sevillai Estadio Olímpicóra figyel. Szerdán este 20.45 perckor az andalúziai városban ugyanis tetőfokára hág a futballőrület, a szlovák Lubos Michel akkor ad jelt ugyanis arra, hogy a portugál Porto és a skót Celtic csapatai megkezdjék csatájukat az idei UEFA-kupa döntőjében.

"Az invázió megkezdődött" - harsogta a helyi, El Correo de Andalucía című napilap címoldala kedden. Sevilla városát elözönlötték ugyanis a futballszurkolók, Portugáliából mintegy hetvenezer, Skóciából pedig harmincezer fanatikus zarándokolt el az andalúziai kisváros forgatagába, s kezdte meg a hangolódást a szerdai UEFA-kupa finálé előtt.

"Két olyan csapat jutott be a fináléba, amely már évek óta erre a lehetőségre vár, így mindkét klub életében és emlékezetében fontos szerepet tölthet be ez a mérkőzés. Azt hiszem, az olasz, a spanyol, az angol és a német csapatok már hozzászoktak a döntőkhöz, most viszont mi jutottunk el a fináléig, s mindent el fogunk követni, hogy nyerjünk" - nyilatkozta José Mourinho, a Porto szakvezetője, célozva arra, hogy a Celtic utoljára 1967-ben, a Porto pedig húsz évvel később, 1987-ben nyert kupát, mindketten BEK-et.

Skóciában mindenki az év mérkőzésének tartja az összecsapást, ennek megfelelően brit források szerint mintegy 35 ezer skót fanatikus vágott neki a túrának - de nemcsak a Brit-szigetekről, de az Egyesült Államokból és Ausztráliából is. "Minden bizonnyal a legnagyobb gondot a hőség okozza majd, de ez ellen nem tudunk mit tenni. El kell viselnünk, hiszen kupadöntőben vagyunk, a klub erre vágyott már 33 éve. Remélem, a játékosaim minél hamarabb alkalmazkodnak majd a körülményekhez" - nyilatkozta Martin O'Neill.

Az ötvenkétezer belépő már réges-régen elfogyott, így a sevillai hatóságok joggal aggódnak, hogy a városban lófráló, jegy nélküli szurkolók nagy zűrt okozhatnak. A spanyol kormány megbízottja, Juan Ignacio Zoido elmondta, Sevillába vezényeltek még ezer rendőrt s a polgárőrség háromszáz tagját, hogy fenntartsák a rendet.

Ami a csapatokat illeti, a Celtic és a Porto egyaránt egy-egy csatárát kénytelen nélkülözni. A skótoknál John Hartsont Chris Sutton pótolhatja, míg az eltiltott portugál Hélder Postiga helyére az Edgaras Jankauskas, Capucho, Paulo Ferreira trióból kerül valaki. A két együttes eddig összesen egyszer találkozott a nemzetközi porondon: 2001-ben a Bajnokok Ligája első csoportkörében a Celtic hazai pályán 1-0-ra nyert Henrik Larsson találatával, míg a visszavágón a Porto 3-0-ra diadalmaskodott.

A játékvezető a szlovák Lubos Michel lesz, aki eddig összesen 21 európai kupamérkőzésen dirigált, s 1999-es bemutatkozása óta összesen 87 sárga és három piros lapot osztott ki, s négy büntetőt ítélt meg.

Ami még történelmi érdekesség lehet: ezen az UEFA-kupa-döntőn mutatkozik be először az "ezüstgól" intézménye. Amennyiben a rendes játékidő döntetlennel zárul, úgy 2x15 perces hosszabbításra kerül sor. Ott viszont egy gól esetén nem ér véget a játék, az aktuális félidőt még végig kell játszaniuk a csapatoknak.

A várható kezdőcsapatok
FC Porto: Vitor Baia - Paulo Ferreira, Jorge Costa, Ricardo Carvalho, Nuno Valente - Ricardo Costa, Maniche, Alejnyicsev - Deco - Jankauskas, Derlei
Celtic Glasgow: Douglas - Mjällby, Balde, Valgaeren - Agathe, Lambert, Lennon, Petrov, Thompson - Sutton, H. Larsson.