Vágólapra másolva!

Kedden megérkezett Manchesterbe, a Bajnokok Ligája-döntő helyszínére a Juventus labdarúgócsapata. Az angol újságírók és az olasz szurkolók nagy örömére az együttessel tartott Pavel Nedved is, aki felszállt a torinói La Caselle repülőtéren a gépre, de eltiltása miatt nem léphet pályára az Old Traffordon.

Miközben a Milan együttesében Jon Dahl Tomasson nem játszhat sérülés miatt, s Christian Abbiati, valamint Alessandro Costacurta szereplése is kérdéses, Marcello Lippi, a Juve szakvezetője (Nedved kivételével) a legerősebb összeállításban küldheti pályára tanítványait. A szakvezető igazi nagy kihívása az lesz, hogyan pótolja a cseh labdarúgót, akinek vezéregyéniség-szerepét a hírek szerint Alessandro Del Pieróra szeretné majd "átruházni".

"A Juve nem csupán tizenegy játékosból áll, hanem olyan együttes, amelynek minden tagja klasszis, s bárki, aki szerephez jut, képes a maximumot nyújtani. Remélem, megmutatjuk, Nedved nélkül is képesek vagyunk a győzelemre" - nyilatkozta Del Piero. A középpályán Gianluca Zambrotta játéka a legbiztosabb, ha a balszélen kap lehetőséget, akkor a jobb oldalon Mauro Camoranesi léphet pályára, ha a jobbszélre állítja Lippi, akkor Marco Di Vaio kezd az ellentétes oldalon.

Kétórányi út után chartergéppel érkezett meg a Milan együttese is, amelyben a már említett Abbiati, Costacurta kettős sérülése okoz gondot Carlo Ancelotti vezetőedzőnek. A 37 éves védő a vasárnapi edzésen ütközött a grúz Kaladzéval, s lábsérülést szenvedett. Hogy játszhat-e, az csupán a kedd esti edzésen dől el. Amennyiben nem játszhat, úgy Costacurta harmadik nagy mérkőzéséről maradhat le: 1994-ben mind a világbajnoki, mind a Bajnokok Ligája-döntőt eltiltás miatt nézte a lelátóról.

Kapusposzton már nehezebb a döntés. A brazil világbajnok Dida már az elődöntőn sem játszhatott, míg Abbiati szintén a vasárnapi edzésen sérült meg, miután védte Sevcsenko tizenegyesét. "A lehető legjobb állapotban várjuk a döntőt, fizikálisan napról napra javulunk. Egyedül Costacurta sérült, emiatt aggódom is, de majd meglátjuk, mit tehetünk. Kapusaink felépültek sérüléseikből, kedden meghozom a döntést, melyikük védjen a találkozón" - nyugtatta meg a kedélyeket Ancelotti.

A manchesteri BL-döntő tervezett kezdőcsapatai:
Juventus: Buffon - Thuram, Ferrara, Montero, Birindelli - Camoranesi, Davids, Tacchinardi, Zambrotta - Del Piero, Trezeguet.
AC Milan: Dida - Costacurta, Nesta, Maldini, Kaladze - Gattuso, Pirlo, Seedorf - Rui Costa - Sevcsenko, Inzaghi.

A mérkőzést a német Markus Merk vezeti.

[origo]

A két vezetőedző személye miatt is különlegesnek ígérkezik a szerdán este a manchesteri Old Trafford-stadionban sorra kerülő Juventus-Milan Bajnokok Ligája-finálé. A négy között a Real Madridot búcsúztató torinói együttes és a városi rivális Internazionalét kiverő milánói gárda összecsapása több szempontból is érdekes. A két csapat jól ismeri egymást, ezért nagy kérdés, hogy az edzők ki tudnak-e találni valami újdonságot, amivel meglephetik a másikat.

A két tréner személye külön pikantériája a mérkőzésnek: Carlo Ancelotti, a Milan jelenlegi irányítója 1999-ben előbb Marcello Lippitől átvette a Juventust, majd később neki adta vissza a stafétabotot, két sikertelennek mondható év után. Míg Lippi első torinói periódusa alatt, 1994 és 1999 között a Zebrák három scudettót szereztek, valamint három BL-döntőt vívtak, s ebből egyet megnyertek, addig Ancelotti regnálása idején mindössze két bajnoki ezüstérmet értek el. Az ősz hajú mester 2001-es visszatérése után aztán mindkétszer a hazai pontvadászat élén zártak, s most újra a legrangosabb európai kupasorozat döntőjébe kerültek.

"Nem hinném, hogy nagy különbség lenne kettőnk edzői felfogása és kvalitása között" -reagált Ancelotti a közte és Lippi közötti differenciákat firtató kérdésre. A két mester véleménye a kupadöntőt illetően szinte megegyezik. A sztárok mellett mindketten a csapatjáték hatékonyságában és szervezettségében látják a siker kulcsát. "Technikás, nagyszerű labdarúgók lesznek a pályán, mégis úgy gondolom, a csapatjáték dönt majd. A győzelem a fontos, ez egyértelmű, ennek ellenére remek találkozóra számítok" - mondta Ancelotti.

Kollégája egyik legnagyobb sztárja, a cseh Pavel Nedved hiányán keresztül világított rá az összteljesítmény elsődlegességére: "Komoly érvágás Pavel távolléte, de a srácoknak közösen meg kell oldaniuk az így kialakult helyzetet. Ez a gárda már eddig is megmutatta, hogy hihetetlenül képes küzdeni a győzelemért a legnehezebb szituációkban is. Nem számított, ha valaki nem lehetett velünk, mert szinte mindig tudtuk pótolni a hiányzókat."

Az eddig már két BL-finálét (1997, 1998) - esélyesként - elbukó Lippi nem titkolja, hogy vereség esetén csalódott lenne: "Az 1-3-as mérleg még elégségesnek sem nevezhető!"

Egyébként Ancelotti lehet a negyedik, aki játékosként és edzőként is megnyeri a Bajnokok Ligáját, illetve jogelődjét, a BEK-et. A milánóiak trénere 1989-ben, majd egy évvel később a jelenleg éppen általa irányított együttes középpályásaként hódította el a BEK-et. Korábban ez a bravúr - a duplázás - csak a már elhunyt Miguel Munoznak, valamint az olasz Giovanni Trapattoninak és a holland Johan Cruyffnak sikerült.

Munoz 1957-ben és 1958-ban még futballistaként, míg 1960-ban és 1966-ban edzőként nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot a Real Madriddal. Az olasz válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya 1963-ban és 1969-ben a Milannal játékosként, majd 1985-ben éppen a vörös-feketék szerdai ellenfelének, a Juventusnak a mestereként diadalmaskodott. Cruyff előbb 1971 és 1973 között egymás után háromszor az Ajaxszal ünnepelhetett, majd 1992-ben trénerként már a Barcelonát vezette sikerre.

Lippi és Ancelotti kiegyenlített BL-döntőt vár/sport/focivilag/bl/20030523jona.html