Vágólapra másolva!
Az FTC Rt. sajtóközleményben fejezte ki sajnálatát a pénteki, Üllői úti események miatt, s úgy véli, egy jól behatárolható kör szélsőséges politikai tüntetésre próbálta felhasználni a Ferencváros rendezvényét. A közlemény kiemeli, a klub 104 éves történetében soha nem fordult még elő, hogy ferencvárosi mezt viselő játékost bántalmazzanak az Üllői úti pályán, magukat ferencvárosi szurkolónak beállító emberek.

"A pénteki Ferencváros - Debrecen mérkőzést követően olyan jelenetek játszódtak le az Üllői úti stadionban, melyeknek semmi közük a labdarúgáshoz, a sporthoz, és amelyek joggal döbbentettek meg mindenkit, aki akár a stadionban, akár a televízió képernyője előtt ülve látta a történteket, vagy csak hallomásból értesült azokról.

A Ferencváros ünnepre készült is lehetőségeihez mérten megpróbált mindent megtenni azért, hogy a mérkőzésre kilátogatók és azon résztvevők kulturáltan és biztonságosan szórakozhassanak, ám a történtekre nincs, és nem is lehet ésszerű magyarázat, hiszen a brutális fizikai és verbális támadás végrehajtói láthatóan nemet mondtak a civilizált, emberi viselkedés normáira. A Debrecen, illetve Ferencváros játékosait bántalmazók nem szurkolók, hanem bűnözők voltak. Ugyanakkor köszönet illeti azokat a szurkolókat, akik amellett, hogy sportemberként fogadták a mérkőzés végeredményét, testi épségüket sem kímélve védték és menekítették a biztonságiakkal együtt a pályán lévő játékosokat.

A televíziós felvételek tanulsága és a szemtanúk állítása szerint a lefújás után súlyosan bántalmazták Szentes Lázárt a Debrecen vezetőedzőjét, és több debreceni labdarúgót, cserejátékosokat is. Az FTC Rt. szombaton reggel levélben követte meg a debreceni klub valamennyi sportolóját, vezetőjét a történtek miatt. A mérkőzés után több ferencvárosi játékos is áldozata volt a brutális támadásnak, mely nem kímélt senkit.

A Ferencváros házi gólkirálya Tököli Attila és Aleksandar Jovic is brutális támadást szenvedett el, de a magukról megfeledkezett agresszív támadók bántalmazták a csapat több más játékosát is. A Ferencváros színeiben alig egy év alatt 26 gólt szerző Tököli Attilát leütötték, a földre teperték és ütötték, rúgták. A tavalyi házi gólkirály, Aleksandar Jovic szintén több ütést és rúgást kapott.

A történtek után a játékosok a rendezők segítségével az öltözőbe menekültek, de később az öltöző sem bizonyult biztonságos tartózkodási helynek, így a síró gyermekekkel és családtagokkal együtt a klubház egy biztonságosabb részére terelték őket. A csapat tagjainak többsége csak késő éjjel, rendőri és rendezői kísérettel hagyhatta el a stadiont.

A Ferencváros 104 éves történetében soha nem fordult még elő, hogy ferencvárosi mezt viselő játékost bántalmazzanak az Üllői úti pályán, magukat ferencvárosi szurkolónak beállító emberek. Az FTC Rt. kér minden jó érzésű labdarúgó barátot, minden szurkolót, minden újságírót, hogy ne kezelje ferencvárosi szurkolóként azokat az embereket, akik a Ferencváros mezét viselő játékosokat, az ellenfél játékosait és edzőjét bántalmazták, akiknek támadásától tartva menekülésre kényszerült a Ferencvárossal öt kupagyőzelmet elérő, és a klubnak számos dicsőséget hozó Lipcsei Péter, családjával, gyermekeivel együtt.

Mindannak, ami történt semmi köze a sporthoz, a labdarúgáshoz, és semmi köze a Ferencvároshoz. Azok, akik csoportosan védtelen sportemberekre támadnak, és azokat hátulról leütik, megrugdossák nem szurkolók, hanem bűnözők, akik ellen a hatóságoknak kell fellépniük a megfelelő eszközökkel. A Ferencváros elhatárolja magát azoktól az emberektől, akik - azt a látszatot keltve, hogy közük van a Ferencvároshoz - bűncselekményeket követnek el és ezzel súlyos kárt okoznak nem csupán a Ferencvárosnak, de az egész magyar labdarúgásnak.

A lefújást követő brutális jelenetek után tapasztalható volt, hogy egy jól behatárolható kör szélsőséges politikai tüntetésre próbálta felhasználni a Ferencváros rendezvényét. Mivel mindez már nem először fordult elő, így egyértelműen levonható a következtetés, hogy egy csoport a hatályos magyar törvényekkel szembefordulva, azokat büntetlenül megsértve következetesen azon tevékenykedik, hogy kárt okozzon a Ferencvárosnak, foltot ejtsen egy 104 éves klub becsületén, és ellehetetlenítse azt.

Azok, akik fajgyűlölő rigmusokat kiabálnak, tiltott önkényuralmi jelképeket viselnek és hirdetnek bűncselekményeket követnek el. Nem engedhetjük meg, hogy ezek az emberek továbbra is büntetlenül garázdálkodhassanak a stadionokban, és a sporteseményeket szélsőséges politikai eszméik terjesztésére, hirdetésére használják fel úgy, hogy közben a Ferencváros neve mögé bújva lejáratják a magyar labdarúgást, és az országot.

Az FTC Rt. természetesen feljelentést tesz a rendőrségen ismeretlen tettesek ellen, és bízik abban, hogy a hatóságok közbenjárása ezúttal eredménnyel is jár majd, bár erre nézve a közelmúltban nem akadt példa, hiszen hasonló feljelentést tett klubunk a ZTE elleni Magyar Kupa-találkozót követően, de a nyomozás ismereteink szerint eddig nem vezetett eredményre. Megértjük valamennyi jó érzésű szurkoló és a labdarúgás iránt érdeklődést tanúsító jogos felháborodását, ugyanakkor szeretnénk ismételten leszögezni, hogy a szükséges törvények megalkotása, és betartatása, azaz állami segítség nélkül egyetlen magyar klub sincs abban a helyzetben, hogy képes legyen gátat vetni a hasonló rendbontásoknak, erőszakos cselekedeteknek. Nincs lehetőségünk annak a bűnözői körnek a visszaszorítására, mely tevékenységét a labdarúgó stadionokban fejti ki hétről hétre, és amely ebben a fordulóban más stadionban, egy másik mérkőzésen is brutális formában jelezte jelenlétét.

A Ferencváros és a Ferencvárossal kapcsolatban lévő támogatók azon túl, hogy elvárják a törvényalkotók, és hatóságok segítségét, egyben határozottan kijelentik, hogy a maguk eszközeivel mindent megtesznek annak érdekében, hogy hasonló esemény soha többet ne fordulhasson elő. Az FTC Rt. megalkuvás nélkül dolgozik azért, hogy a mérkőzések valóban sportesemények legyenek, és a sportág ünnepét jelenthessék Magyarországon is, a lelátókon és a pályákon rend legyen, és a labdarúgás megtisztuljon a nemkívánatos elemektől."

[origo]