Vágólapra másolva!
Az európai kupák közül szokás szerint az Intertotó-kupa kezdődik el leghamarabb, amelynek első mérkőzéseit alig valamivel több, mint két hét múlva, június 21-én, illetve 22-én rendezik. A sorozatban két magyar együttes, a Videoton, illetve a Győr vesz részt, és már azt is tudni, hogy melyik csapatnak ki lesz az ellenfele, a ciprusi Ethnikosz Ahnasz, illetve a bolgár Cserno More Várna azonban nem valami ismert Magyarországon, így érdemes kicsit közelebbről megismerkedni velük.

Az NB1-ben a hatodik helyen végzett győri gárda, amely ebben a naptári esztendőben, vagyis Varga Zoltán irányítása alatt mindössze egy találkozót tudott nyerni, azt is a későbbi kieső Kispest ellen, a ciprusi hatodik Ethnikosz Ahnasszal mérkőzik majd meg. A klub története meglehetősen érdekes, hiszen Ahnasz egy kis falu dekeliai brit katonai bázis mellett, közel Ciprus a törökök által megszállt részéhez. Mégpedig olyan közel, hogy amikor 1974-ben a törökök elfoglalták a sziget ominózus részét, akkor a klub stadionja török területre került: a faluból ugyan látni lehetett a pályát, de megközelíteni már nem volt lehetőség. Az egyesület így nem sokkal később egy új stadiont volt kénytelen építeni, és ma is a Daszakinak nevezett létesítményben játssza hazai mérkőzéseit. Maga a klub 1968-ban jött létre, és egészen 1984-ig csak az alacsonyabb osztályokban szerepelt, ám ebben az esztendőben, története során először, sikerült kiharcolnia a feljutást. Az öröm nem tartott túl sokáig, mert a csapat rögtön kiesett a legjobbak közül, hogy ismét feljusson, és három évig megkapaszkodjon az elitben. Az 1990-es, újabb kiesést követően 1992-ben sikerült megint felkerülni, és az Ethnikosz azóta folyamatosan ott van a legjobbak között.

A klub eddigi legjobb szereplését egy évvel később, 1993-ban érte el, amikor egészen a negyedik helyig jutott, majd a következő szezonban a hatodik helyre futott be, és azóta is tartja magát a középmezőnyben, tavaly pedig közel került ahhoz, hogy begyűjtse fennállása első trófeáját, hiszen bejutott a Ciprusi Kupa döntőjébe, ahol azonban az Anorthoszisz Famagusztától vereséget szenvedett. A klub egyetlen nemzetközi szereplése 1997-re datálódik, amikor is szintén az Intertotó-kupában lépett pályára, de rögtön az első körben elvérzett a svéd Örgryte IS ellen: hazai pályán ugyan sikerült 2-1-re nyerni a ciprusiaknak, de a visszavágón 4-0-s vereséget szenvedtek.

A legutóbbi szezonban a gárda a hatodik helyen végzett, azonos pontszámmal a hetedik AE Pafosszal, és így jogosult lett arra, hogy elinduljon az Intertotó-kupában. Az együttes legnevesebb idegenlégiósa a szerb kapus, Alekszandar Kocsics, aki pályafutása során megfordult a Serie A-ban is, sokszoros jugoszláv válogatottnak mondhatja magát, és ott volt az 1998-as világbajnokságon is. A játékoskeretben található még a holland René Klomp, aki a PSV Eindhovennél kezdte pályafutását, és játszott a belga Lommelben és Harelbekében is, a cseh Jann Pejsa, aki korábban a Ceské Budejovice, illetve a Teplice védője volt, valamint a kameruni Nicolas Dikoume, aki pályafutása csúcsán, 1996-ban tagja volt az Afrikai Nemzetek Kupáján szerepelt kameruni válogatottnak.