Vágólapra másolva!
A spanyol labdarúgó közvélemény még mindig értetlenül áll a Real Sociedad pazar teljesítménye előtt: a baszk kiscsapat 17 hónappal ezelőtt még sereghajtó volt a Primera Divisiónban, most pedig, két fordulóval a befejezés előtt egy pont előnnyel vezeti a San Sebastian-i gárda a tabellát a kilencszeres Európa-kupagyőztes Real Madrid előtt. Az UEFA honlapján közzétett írás szerint a látványos siker titka Raynald Denoueix edző forradalmian új módszereiben keresendő.

Denoueix tavaly nyáron érkezett San Sebastianba Nantes-ból, s bátran be is vezette saját, Bretagne-ban alkalmazott edzésmódszereit. Ennek a lényege: a hét első három napján mini edzőtábort tart fiainak, azaz délelőtt és délután is vannak foglalkozások - közöttük erőfejlesztő, tornatermi edzések is -, aztán csütörtökön, pénteken, ha pedig vasárnap játszik a csapat, akkor még szombaton is frissítő, labdás, taktikai jellegű gyakorlások következnek.

Hogy ebben mi a forradalmian új? Nos, Spanyolországban ez idáig teljesen ismeretlenek voltak a labda nélküli edzések, mindent mérkőzésszituációkban tanultak a játékosok. Jellemző egy minapi Josep Guardiola-nyilatkozat: a Barcelonával több mint egy évtizeden keresztül sikert sikerre halmozó középpályás, az 1992-ben Bajnokok Ligáját nyert "Dream Team" dirigense életében először pályája alkonyán, tavaly Bresciában ismerkedett meg az edzőtermek levegőjével.

Ugyanakkor Németországban, Olaszországban és Angliában a fizikai erő fejlesztésén van a hangsúly, inkább fitnesz-, semmint labdarúgóedzéseknek tűnnek azok a tréningek, szemben a spanyol labdás foglalkozásokkal. Denoueix érkezése azonban alaposan felkavarta az ibériai állóvizet.

S az eredmények a szigorú bretont igazolják. Jóllehet a játékosanyag erejét tekintve a Sociedad aligha van ott a legjobb ötben, még a vetélytársak is elismerik, hogy Denoueix alakulata a legfittebb a húszcsapatos mezőnyben. Ez különösen most, az embert próbáló szezon vége felé szembetűnő. Itt van például a két héttel ezelőtt, Málagában aratott 2-0-s győzelem: sokáig 0-0 volt az állás, ám az utolsó húsz percben két gólt rúgtak a vendégek a fáradó hazaiak hálójába. A Real Sociedad meccseinek húsz százalékát a hajrában nyerte meg!

Denoueix nem híve a rotációs rendszernek: nyolc játékosa legalább harminc fordulóban játszott az eddigi 36-ból, a kitartás baszkföldi bajnoka, Aitor López Rekarte pedig nem kevesebb, mint 3225 percet töltött a pályán a 2002/2003-as évadban a lehetséges 3240-ből. Persze nemcsak "fittségi" kérdés a Sociedad első helye. A csapat nem indult egyetlen európai kupában sem - szemben a közvetlen riválisokkal: a Madriddal, a Valenciával, a Deportivóval -, így minden energiáját a bajnokságra fordíthatta.

S bár csupán három helyen erősödött az előző évben a kiesés ellen küzdő alakulat, a holland Sander Westerveld a liga legmegbízhatóbb kapusának bizonyult - jóllehet még mindig nem tért igazán magához a sokkból, amit a Liverpooltól történt elküldése okozott -, a szerb Drako Kovacevic és a török Nihat Kahveci pedig a Primera División jelenlegi leggólerősebb csatárkettőse eddigi 39 találatával.

A többi kulcsember - a válogatottba meghívott 21 éves Xabi Alonso, az orosz Karpin és a szintén válogatott De Pedro - pedig hétről hétre bizonyítják, hogy hatalmasat tévedtek azok, akik sztárok nélküli csapatnak titulálták a Real Sociedadot. Amely - meglehet - 21 évi szünet után újra a bajnoki címig menetel.

Ch. Gáll András