Vágólapra másolva!
Kétségtelen tény, hogy a nyári átigazolási szezon legfelkapottabb témája David Beckham, naponta jelennek meg a találgatások arról, hogy a Manchester United szupersztárja elhagyja-e az angol klubot, és ha igen, akkor hová szerződik, mennyi lesz az átigazolási összeg, és mekkora fizetést fog kapni. Egyvalami azonban biztosnak tűnik: ha Beckham klubot vált,  akkor azt a lehető legprofibb körülmények között teszi majd, hiszen érdekeit nemrég óta a világ egyik legjobb ügynöksége, a többek között Madonna fellépéseit is szervező SFX Sports Group képviseli.

A menedzserügynökség 1998-ban jött létre, és eleinte csak az amerikai piacon működött, ahol szép lassan magába olvasztotta az összes komolyabb hasonló céget a Marquee Grouptól kezdve a Hendricks Sports Managementen keresztül egészen a Signature Sportsig. Az észak-amerikai sportokban ma már majd mindegyik sztár az ő képviseletükbe tartozik: Kobe Bryant, André Agassi vagy Greg Norman mind az SFX kliense. A cég nem csak sporttal foglalkozik, hiszen 2000-ben megvásárolta a Clear Channel Entertainment nevű szórakoztatóipari vállalatot is, amely többek között például Madonna vagy a U2 koncertjeit, fellépéseit szervezi.

Ahogyan a labdarúgás (vagy ahogyan az amerikaiak nevezik: a soccer) is egyre nagyobb üzlet lett világszerte, az SFX igyekezett ebben a sportágban is vezető szerephez jutni, létrehozta az SFX Soccer nevű leányvállalatot, amely manapság már a Premiership majd mindegyik sztárjának képviseletét intézi. Összesen 85 brit labdarúgó tartozik az SFX égisze alá, Beckham mellett olyan futballisták, mint Michael Owen, Emile Heskey, Steven Gerrard, Robbie Keane, Wes Brown - a sort szinte a végtelenségig lehet folytatni. De a cég nem csak jelenlegi játékosokat képvisel, az angol utánpótlás-válogatott mestere, David Platt is a védencük, és ők egyengetik az egykori világklasszis Gary Lineker és John Barnes televíziós karrierjét. Sőt, a cég már Amsterdamban is irodát nyitott, és a Benelux államokban is egyre több sztárral köt szerződést: májusban a Feyenoord japán középpályása, Ono Sindzsi kötött szerződést velük, de aláírt már az SFX-hez az Ajax középpályása, Andy van der Meyde, a PSV koreai játékosa, Park Ji-sung, illetve az úszó Inge de Bruijn, és a teniszező Martin Verkerk, aki a minap döntőt játszott a Rolland Garroson.

Nem csoda, hogy a bennfentesek úgy vélik: ha Beckham elhagyja a Manchestert, akkor abba a klubnak nem sok beleszólása lesz, jobban mondva, a focista oda megy majd, ahonnan a legtöbb pénzt ajánlják érte. Ez alapján már érthetőnek tűnik a Barca egyik elnökjelöltjének, Lluis Bassatnak a kijelentése, amelyben kétségbe vonta ellenfelének, Joan Laportának azon állítását, hogy mindenben megegyezett volna Beckhammel, szerinte ugyanis a katalánok nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy megengedhessék maguknak az angol középpályás leigazolását.

A Manchester elismerte, hogy vele és az SFX-szel is felvették a kapcsolatot spanyol és olasz klubok, a kérdés már csak az, hogy melyik egyesület (a hírek szerint a Barca mellett a Real Madridról és a Milanról van szó) ajánl majd többet. Ez alapján azt viszont nehéz elképzelni, hogy a menedzserügynökség belemenne egy játékoscserébe, mint arról a legutóbbi napokban írtak: a pletykák szerint a Real Luis Figót, a Milan pedig Andrij Sevcsenkót adná cserébe Beckhamért. Lehet, hogy a MU-nak, illetve Alex Fergusonnak ez megfelelő lenne, de az SFX-nek már aligha.