Vágólapra másolva!
A magyar érdekeltségű német együttesek közül a Hertha szerepelt a legjobban, és a berliniek ötödik pozíciójához két honfitársunknak is volt némi köze, hiszen mind Király Gábor, mind Dárdai Pál alapembere volt a csapatnak. Utóbbi játékosnak azonban a következő szezonban sokkal nehezebb feladata lesz a kezdő tizenegybe kerülésnél, hiszen a Hertha a minap leigazolta a horvát Nico Kovacot, aki többé-kevésbé ugyanazon a poszton szerepel, mint Dárdai.

A berlini gárda még az 1998-99-es idényben a harmadik helyen végzett a Bundesligában, és azt követően megtapasztalhatta a Bajnokok Ligája légkörét, amit azonban azóta egyszer sem sikerült megismételni: noha a Hertha minden egyes szezonnak azzal a célkitűzéssel vágott neki, hogy felférkőzik a dobogóra, ez nem jött össze.

A legutóbbi idényben az is nehezítette a fővárosiak dolgát, hogy a bajnokság előtt új edző, a holland Huub Stevens érkezett a klubhoz, akinek bizony idő kellett, amíg megismerte a játékosokat, és kialakította a megfelelő taktikát. Féltávnál még úgy tűnt, hogy a Hertha az UEFA-kupába sem jut ki, de a remek tavaszi szereplésnek köszönhetően ez mégis összejött, sőt, egy pillanatra még a BL-kvalifikáció esélye is felcsillant, de ez gyorsan el is úszott.

Az ötödik pozícióval a minimális célját végül is elérte a gárda, de a klub menedzsere, Dieter Hoeness a következő idényre már a dobogós helyezést tűzte ki minimumként. Ezúttal azonban a klubnak már nem volt annyi pénze az erősítésekre mint korábban, így Hoenessnek sokkal jobban meg kellett gondolnia, hogy kit igazolhat le. Jelenleg úgy tűnik, hogy a menedzser szinte tökéletesen megoldotta a feladatot, mert a Hertha három új szerzeménye egyaránt ingyen érkezett, ráadásul mindhárman a tréner által megjelölt posztra jöttek.

A legfontosabb feladatnak a csatársor megerősítése tűnt, mert ez a csapatrész az előző idényben szinte teljesen csődöt mondott. A Hertha ugyan viszonylag sok gólt szerzett az idény során, nála többször csak a bajnok Bayern München, illetve a látványos támadójátékáról híres Bochum volt többször eredményes, de a találatok többségét nem a csatárok érték el. A házi gólkirály az irányító Marcelinho Paraibá lett, aki 13-szor talált be, és a legeredményesebb csatár a veterán Michael Preetz lett, akivel csak az a probléma, hogy a bajnokság végeztével visszavonult. A két és fél évvel ezelőtt rekordösszegért vett brazil Alex Alves hat gólra volt képes, a tavaly nyáron hatalmas sztárként megvett, szintén brazil Luizao pedig nyamvadt két találatot ért el - ugyanannyit, mint az amatőrök közül a felnőttek közé felhívott angolai Rafael.

Hoenessnek tehát elsősorban csatárokat kellett keresnie, és két olyat is sikerült szereznie, aki az előző idényben egy gyengébb csapatnál képes volt tíznél többször betalálni, ráadásul még pénzt sem kellett fizetnie érte. A Bielefeld lengyel focistájával, Arthur Wichniarekkel, aki 14 gólig jutott a Bundesligában, már korábban megegyeztek a berliniek, a csatár nem hosszabbította meg lejáró szerződését az Arminiával, és megegyezett a Herthával. Párja a támadósorban minden bizonnyal a szintén a nyáron szerződtetett Fredi Bobic lesz, aki mostanában sokadvirágzását éli: a kiesés ellen küzdő Hannoverben 11 gólt ért el, és visszakerült a válogatottba is, ahol szintén eredményes. A berliniek szerint a két támadó tökéletesen kiegészíti egymást: Bobic a tipikus befejező csatár, előző szezonban mind a 11 gólját egy labdaérintésből érte el, míg Wichniarek rendkívül mozgékony, gyakran lép vissza labdáért, szívesen húzódik ki a szélre, és remekül cselez lendületből.

A két csatáron kívül Stevensnek csak egy kívánsága volt, mégpedig egy sokoldalú középpályás leigazolása, aki nem csak a védekező, hanem a támadófeladatokból is kiveszi a részét, és szükség esetén a jobb- vagy a bal oldalra is ki tud húzódni. Hoeness két focistát szemelt ki erre a posztra, ám a leverkuseni Bernd Schneider végül mégsem érkezett, mivel a Bayer bennmaradása miatt érte túl sokat kellett volna fizetni.

Helyette a Bayern München horvát játékosát, Nico Kovacot igazolták le, aki mellett szólt az is, hogy tősgyökeres berlini, és 1991 és 1996 között öt éven keresztül már futballozott a Herthában, igaz, a másodosztályban. A müncheniek őt ingyen elengedték, így semmi akadálya nem volt annak, hogy kétéves szerződést írjon alá szülővárosa csapatánál. Személyében egy igazi vezéregyéniség érkezett, legalábbis Hoeness szerint, vagyis kicsi a valószínűsége, hogy ő ne a kezdő tizenegyben kapjon helyet.

Ez viszont azt jelenti, hogy a jelenlegi alapcsapatból az egyik középpályás ki fog szorulni: a bajnokság végén Thorben Marc, Dárdai és Bart Goor alkotta ezt a csapatrészt a berlinieknél, így közülük valaki a kispadra szorul majd. Dárdai mellett szól, hogy az elmúlt idényben a Kicker osztályzatai alapján csak Marcelinho nyújtott nála jobb teljesítményt a Herthánál, viszont Kovac legszívesebben az ő posztján, a középpálya közepén játszik.