Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott San Marino elleni mérkőzését is beleszámítva szerdán 18 Eb-selejtezőt rendeznek Európa-szerte. A legnagyobb várakozás az olaszok finnországi vendégjátékát előzi meg, szombaton ugyanis Litmanenék alaposan kitömték a szerbeket, s újabb sikerükkel nagy lépést tehetnének Portugália felé. Az észtek is meglephetik a horvátokat, a spanyolok a tabella élén maradásért harcolnak Belfastban, míg a magyar csoportban a svédek a lengyeleket fogadják.

A legkönnyebb helyzetben az 1. csoport csapatai vannak, a francia, szlovén, izraeli, máltai, ciprusi ötösfogat ugyanis már megkezdte a nyári szabadságot, így itt nem rendeznek szerdán mérkőzést.

A 2. csoportban azonban igen, a norvégok és a dánok négy ponttal elhúzhatnak az őket üldöző románoktól, s jószerével biztos pozícióban érezhetik magukat. A dánok Luxemburgban lépnek pályára, győzelmi esélyüket biztosra lehetne venni a totón - már csak a luxemburgi 0-13-as gólkülönbség miatt is. Nehezebb dolga lesz a norvégoknak, ám hazai pályán minden bizonnyal legyőzik a románokat.

A 3. csoportban a cseheknek nem okozhatnak gondot a mindössze egy rúgott góllal álló moldávok, igaz, a vendégek ezt a találatot éppen Ausztria ellen, szombaton szerezték, s három pontot ért számukra. Az osztrákok Innsbruckban fogadják a fehéroroszokat, s bár minden osztrák győzelmet vár, nagy a feszültség, főleg a kínos moldáviai zakó miatt. Hans Krankl szövetségi kapitány sem túlzottan elégedett, ám ahogy nyilatkozta, még egy esélyt ad játékosainak. Az osztrákoknál Schopp, a vendégeknél Sunejko nem játszhat eltiltás miatt. Érdekesség, hogy sógorok a legjobban a Stuttgart szélvészgyors középpályásától, Hlebtől tartanak, a Der Standard szerint nem elképzelhetetlen, hogy két őrzőt is kap.

A 4. csoportban a magyarok San Marinóban csakis a győzelemért harcolhatnak, ami viszont ezzel párhuzamosan zajlik, még érdekesebb. A lengyelek ugyanis Svédországban vendégszerepelnek, s a mi szempontunkból egy békés döntetlen lenne a legideálisabb eredmény. A hazaiak persze győzelemre készülnek, az Aftonbladet című napilapban statisztikák egész sora jelent meg arról, milyen borzalmas balszerencsének kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy ne jusson ki a csapat a portugáliai kontinensviadalra. A lapok a lengyelek közül főleg Dudekkel foglalkozna, egyedül a Liverpool kapusa izgatja őket.

Az 5. csoportban átrendeződhet a tabella, hiszen három olyan csapat is pályára lép, amely kevesebb mérkőzést játszott, s ha nyer, meglép a többiektől. A németek mindjárt három pontot verhetnek a skótokra, de ehhez az kell, hogy nyerjenek a feröeriek otthonában. Furcsa viszont, hogy a megszokott német önbizalomnak szikráját sem lehet felfedezni. Rudi Völler kapitány azt nyilatkozta, egy biztos, nem lesz hatgólos siker. Franz Beckenbauer viszont úgy vélte, sokkal nehezebb dolguk lesz szerdán, mint volt szombaton a Hampden Parkban. "Sokkal keményebb mérkőzésre számítok, mint Skócia ellen. Ellenfelünk mindenhol képes a sokfutásos játékra és a nagy küzdelemre, míg mi nem tudunk futballozni, legalábbis nem a megszokott magas színvonalon" - nyilatkozta a Császár.

Tórshavnban közben felbolydult az élet, a hírek szerint több mint 250 újságíró érkezik a derbire, s a hatezres stadionban mindössze 600-700 vendégszurkoló foglalhat helyet. Miután eddig máris több német érkezett, a feröeriek a dánoktól kértek rendőri segítséget.

A csoport másik mérkőzésén a litvánok Izlanddal mérkőznek, a hazaiak trénere, Algimantas Liubinskas reméli, két ásza, Tomas Razanauskas (Akratitos Athens) és Edgaras Jankauskas (Porto) felépül a találkozóig. Amennyiben a litvánok nyernek, tíz pontjukkal minimum a második helyre lépnek előre, csakúgy, mint az izlandiak vendégsiker esetén.

A finnek legázolták a szerbeket/sport/magyarfoci/20030607skot.html?pIdx=2