Vágólapra másolva!
A Lyon nem akármilyen bravúrt hajtott végre azzal, hogy megvédte bajnoki címét a francia élvonalban, hiszen ez utoljára a legendás Marseille-nek sikerült a kilencvenes évek elején. Ráadásul szinte teljesen változatlan kerettel. Idén nyáron azonban nagyobb változások várhatóak a csapaton belül, már csak azért is, mert a klub a nemzetközi porondon is szeretne jól szerepelni, amihez még erősebb keretre van szükség.

Az előző szezonban bajnoki címet szerző Lyonhoz képest a jelenlegi pontvadászatban tulajdonképpen csak egy új futballista szerepelt: a holland Vitesse-től szerződtetett Mahamadou Diarra, ám nem vált meghatározó emberré. Ugyan a 38 forduló alatt 28 találkozón szerepelt, de mindössze 19 összecsapáson volt ott a kezdő tizenegyben.

A másik tavalyi szerzemény, a kapus Rémy Vercoutre csak a második számú hálóőrnek számított, míg a a kerethez szintén a múlt nyáron csatlakozó Vikash Dhorasoo ugyan a Lyon egyik legjobb embere volt az előző szezonban, mindössze egy mérkőzést hagyott ki, de ő nem számított igazi új szerzeménynek, hiszen kölcsönből tért vissza.

A Lyon ráadásul az élvonal egyik legszűkebb keretével játszotta végig a szezont: a bajnokság során összesen 25 focistát küldött pályára a tréner, Paul le Guen, de ketten még a szezon közben távoztak. Összesen hat olyan labdarúgó volt, aki öt mérkőzésnél kevesebben szerepelt.

Konkrét híreket pedig egyelőre pedig csak a távozókról lehet hallani a Lyon háza táján: Jean-Marc Chanelet-nek lejárt a szerződése, és nem ajánlottak neki új kontraktust (ő 14 mérkőzésen játszott az előző szezonban, ebből 12-szer kezdőként), az idény második felében a Bolton Wanderersnél kölcsönben lévő Florent Laville véglegesen aláírt az angolokhoz, és nem gördítenek akadályt a fiatal Florent Balmont és Laurent Montoya, illetbe Frédéric Née távozása előtt sem. Az ő távozásuk nem jelent érzékeny veszteséget, azonban két alapember is el fogja hagyni a klubot.

Közülük a kapus Grégory Coupet távozása a meglepőbb, a portás ugyanis megkérdőjelezhetetlenül az első számú kapusnak számított, és teljesítményével alaposan hozzájárult a két bajnoki aranyéremhez. Úgy tűnt, hogy a hálóőr a Lyonnál fejezi be pályafutását, azonban egyszer csak váratlanul kijelentette, hogy távozni akar, és megkérte ügynökét, hogy keressen neki új csapatot. Coupet azon sértődött meg, hogy az egyesület elnöke, Jean-Marie Aulas nem volt hajlandó meghosszabbítani szerződését.

A kapus kontraktusa még három évig érvényes, de a játékos még két esztendőt szeretett volna ráhúzni. A president ezt visszautasította, Coupet pedig ezen annyira "kibukott", hogy legszívesebben külföldre igazolna. Persze elképzelhető, hogy mégis marad, hiszen szerződése 2006-ig érvényes, de az ő szavaival élve "a szíve már nem a Lyoné".

A másik meghatározó ember, a csatár Sonny Anderson távozása már nem érte ilyen váratlanul a szurkolókat. A brazil focista a szezon közepén sérülés miatt hosszabb időt volt kénytelen kihagyni, és így csak 24 mérkőzésen játszott - így is 12 alkalommal volt eredményes. Szerződése még egy évre szól, de az utolsó bajnoki mérkőzést követően elismerte: ez volt az utolsó meccse a Lyon színeiben, mivel megegyezett a vezetőséggel, hogy eligazol.

Az egyesület döntése érthető, hiszen így még kasszírozhatnak egy jelentős összeget a játékosért, és érdeklődőkben nincs is hiány: a hírek szerint a Liverpool, a Valencia és a Galatasaray is szívesen látná Andersont, akinek Katarból is van ajánlata.

A nagy kérdés csak az, hogy ezt a két meghatározó játékost miként fogják pótolni Lyonban, arról nem is beszélve, hogy a sikeres Bajnokok Ligája-szereplés érdekében nem ártana még tovább erősíteni a kereten. Ami a támadósort illeti, jelöltben nincs hiány: szóba került már Pedro Pauleta, Giovane Élber, Fernando Morientes, Didier Drogba, Samuel Eto'o és John Carew is.

Közülük azonban csak Carew, esetleg Morientes érkezésének van realitása: Pauletát a Bordeaux, Élbert a Bayern nem engedi el, Drogba inkább a Marseille-t választja, míg Eto'ót a Valencia szemelte ki éppen Carew pótlására. Nagy kérdés, hogy ha valóban a norvég támadó érkezik, akkor mennyiben tudja pótolni majd Andersont, aki futószalagon gyártotta a gólokat, míg Carewről ugyanez az utóbbi időben nem volt elmondható.

Kapusposzton Coupet esetleges távozása esetén sem lesz érkező, hiszen a francia utánpótlás-válogatott Vercautre személyében megvan a megfelelő utánpótlás, de az elmúlt hetekben még jónéhány labdarúgót kapcsolatba hoztak a Lyonnal. Igazából azonban nem nagy nevekről van szó, hanem olyan focistákról, akik igazi csapatemberek, és elsősorban nem kiemelkedő egyéni képességeik miatt érdeklődnek irántuk.

A klub felvette például a kapcsolatot a portugál Gil Vicentével a védekező középpályás Luis Loureiro megszerzése érdekében, tárgyal a Montpellier-vel Frode Mansaréról, illetve az Internazionaléval Marco Caneiráról, aki az előző idényt kölcsönben a Bordeaux-ban töltötte. És szóba került még a Villarreal brazil válogatott jobbhátvédje, Belletti, illetve az Ajax tunéziai focistája, Hatem Trabelszi is. Az eddigi egyetlen érkező azonban nem a játékoskeretbe, hanem a szakmai stábba érkezett: a csapat új pályaedzője az egykoron az Arsenalban is szerepelt Rémi Garde lett, aki Dominique Cuperlyt váltotta a kispadon.