Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája selejtezőinek párosítása után megtartották az UEFA-kupa kvalifikációs körének sorsolását is a svájci Nyonban. A Ferencváros a máltai Birkirkarát, míg a Debrecen a litván FK Ekranast kapta ellenfélül, s mindkét magyar gárda idegenben kezd.

A máltai Birkirkara FC lesz a Ferencváros ellenfele a labdarúgó UEFA-kupa selejtezőjében. az első mérkőzésre augusztus 14-én, Ta'Qali városában kerül sor, míg a visszavágót augusztus 28-án, az Üllői úton, zárt kapuk mögött rendezik.

A Birkirkara United labdarúgócsapatát 1916-ban alapította Salvu Troisi, aki később a Floriana együttesével szerzett magának hírnevet az országon belül. A United és a Birkirkara Celtic egyesülése nyomán alakult ki a Birkirkara Football Club 1950-ben, amely három esztendőt leszámítva (1994-97 között Birkirkara Luxorként szerepelt) ezt a nevet viseli napjainkban is.

Azt nem lehet mondani, hogy a klub meghatározó szerepet töltött volna be a máltai labdarúgásban, az ötvenes évektől kezdve a másod- és harmadosztályban szerepelt, olykor osztályozó mentette meg a még lejjebb süllyedéstől. Időnként ugyan fel-felbukkant az élvonalban, de csak egy-egy bajnokság erejéig. A hetvenes éveket jól kezdte a klub, előbb 1973-ban ezüstérmet nyert, majd ugyanebben az évben úgy maradt alul a hazai kupadöntőben, hogy az első két gól nélküli mérkőzés után a harmadik találkozón végül 2-0-ra kikapott a Gzira Unitedtől.

Az igaz sikert az 1999-2000-es szezon hozta meg a klub számára: a sok elbukott kupadöntő után a csapat a bajnokságban úgy ünnepelte meg az ötvenéves évfordulóját, hogy megnyerte a bajnokságot. El is indult a következő évi BL-selejtezőben, de az izlandi KR Reykjavik kettős győzelemmel búcsúztatta (2-1, 4-1). A 2002-2003-as alapszakaszt a második helyen zárta az együttes, s a rájátszásban ezt a pozícióját meg is őrizte a Sliema Wanderers előtt.

"Annak ellenére, hogy a Ferencváros és a magyar labdarúgás nincs túl elöl az európai ranglistán, nagyon dicső múltja van a csapatnak. Vigyázni kell ellenük" - nyilatkozta John Borg, a klub titkára.

"Elégedett vagyok a sorsolással, hiszen a lehetséges riválisok közül földrajzilag talán Málta a legkellemesebb célpont, bár bizonyára nagyon meleg lesz. A Birkirkaráról egyelőre annyit tudunk, hogy második lett a bajnokságban, s több külföldi, elsősorban román játékost foglalkoztat, s a futballisták többsége fiatal. Természetesen a szakmai stáb tagjai közül valaki hamarosan megismerkedik a ránk váró körülményekkel, és egy edzőmeccsen megtekinti a riválist" - nyilatkozott az MTI-nek Garami József, a zöld-fehérek szakmai igazgatója.

A Birkirkara FC játékoskerete
kapusok: Jonathan Debono, Reuben Debono, Justin Haber
védők: William Camenzuli, Lucian Florin Dronca (román), Sunday Eboh (nigériai), Roderick Farrugia, Roderick Sammut, Kenneth Scicluna, Michael Spiteri
középpályások: Mark Anthony Bonnici, Roderick Briffa, Lino Galea, Jaroslav Marx (cseh), Clint Micallef, Chucks Nwoko (nigériai), Darren Pisani, Antoine Zahra
csatárok: Matthew Calascione, Michael Galea, George Mallia, Keith Mallia, Alan Tabone.

A klub eddigi legnagyobb sikerei
1-szeres máltai bajnok (2000), 2-szeres máltai kupagyőztes (2002, 2003), 1-szeres máltai Szuperkupa-győztes (2002).