Vágólapra másolva!
Vasárnap este kilenckor a Primera División 38., utolsó fordulójában a tabellát a Real Sociedad előtt két pont előnnyel vezető Real Madrid az Athletic Bilbao csapatát fogadja a Bernabéu stadionban, míg a San Sebastian-i Anoeta stadionban az Atlético Madrid vendégeskedik.

23 éve ugyanez volt a párosítás a spanyol bajnokság záró fordulójában. Akkor a táblázatot egy pont előnnyel vezető Madrid 3-1-re verte a Bilbaót, és bajnok lett, annak ellenére, hogy a második helyen álló Sociedad is hozta a kötelező győzelmet (2-0) az Atlético ellen.

1980-ban az utolsó előtti fordulóig veretlenül vezette a bajnokságot a Real Sociedad, akkor azonban Alberto Ormaechea tanítványai 2-1-re kikaptak a Sevillától a Sánchez Pizjuán stadionban, a Madrid viszont Santillana két góljával 2-1-re győzött az Estadio Insularban a Las Palmas ellen, s 51 ponttal átvette a vezetést Vujadin Boskov alakulata az 50 pontos Sociedad előtt.

Az utolsó fordulóra felépült a Madrid két megasztárja, az előző körben még sérült Stielike és Cunningham, s május 18-án legerősebb összeállításukban (García Remón - Isidro, Benito, Pirri, Pérez García - Ángel, Del Bosque, Stielike - Juanito, Santillana, Cunningham) várták a hófehérek az akkor még 120 ezer nézőt befogadó - és dugig megtelt - Bernabéuban. Mire a meccs elkezdődött, az Atochában - akkor még úgy hívták a Real Sociedad stadionját - már 2-0-ra győztek a baszkok, s körmüket rágva várták, mi lesz az eredmény a fővárosban. Nos, Ángel, az azóta autóbalesetben elhunyt Juanito és Pirri góljaival Dani tizenegyes-találata ellenében 3-1-re nyert a Madrid, és története huszadik bajnoki címét szerezte.

Huszonhárom évvel később egyszerű a képlet: ha győz a Madrid, bajnok - huszonkilencedszer. Megfordítva: ha nem győz a Sociedad, akkor semmiképpen sem lehet bajnok. Tovább menve: ha nem nyer a Madrid, a Sociedad viszont igen, akkor a baszkok történetük harmadik aranyérmét söprik be. Pontegyenlőség esetén - ami akkor jönne létre, ha a Madrid remizne, a Sociedad pedig győzne -, akkor az utóbbi az aranyérmes, mert a két csapat egymás elleni meccseinek mérlege ebben a pontvadászatban a baszkoknak kedvező.

A spanyol bajnokságok több mint 70 éves történetében 31 alkalommal fordult elő, hogy az utolsó körben dőlt el az aranyérem kérdése. Nos, a történelem a Madrid oldalán áll: a 31 esetből 25-ször az lett a bajnok, aki előnnyel érkezett az utolsó fordulóba.

Madridban megoldódott az edzőkérdés: Vicente del Bosque végtelennek tűnő huzavona után hétfőn további egy évre aláír, tehát megnyugodhatnak a kedélyek.

Ronaldo élete első bajnoki címét nyerheti. Tavaly május 5-én az Interrel pontelőnnyel érkezett az utolsó fordulóba, de ott a Lazio 5-2-re verte a 13 év után bajnoki ünneplésre készülő milánóiakat, a Juve győzött Udinében, és Del Pieróék lettek a bajnokok. Az 1996-97-es évadban Ronaldo hiába rúgott 34 gólt a Barcelona színeiben, mégis Fabio Capello Realja lett a spanyol bajnok. Az azt megelőző két szezonban a PSV Eindhoven - soraiban Ronaldóval - mindkétszer a csúcson lévő Ajax mögé szorult a holland bajnokságban, még korábban egy évvel pedig a Cruzeiro - Ronaldo akkori csapata - még csak közelébe sem tudott kerülni az aranyéremnek.

A várható összeállítások:
Real Madrid: Casillas - Michel Salgado, Hierro, Helguera, Roberto Carlos - Makelele, Guti - Figo, Raúl, Zidane - Ronaldo.
Athletic: Aranzubia - Luis Prieto, Lacruz, Karanka, Del Horno - Gurpegi, Alkiza - Joseba Etxeberria, Yeste, Ezquerro - Urzaiz.

Real Sociedad: Westerveld - López Rekarte, Kvarme, Jauregi, Boris - Xabi Alonso, Aranburu, Karpin, De Pedro - Nihat, Kovacevic.
Atlético Madrid: Esteban - Otero, Sergi, Coloccini, García Calvo - Movilla, Emerson - Aguilera, Luis García, José Mari - Fernando Torres.

Ch. Gáll András