Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét esztendőben a görög bajnokságban az Olympiakosz egyszer sem talált legyőzőre, a pireuszi együttes mind a hét aranyérmet begyűjtötte, és ez leginkább a legnagyobb riválist, a Panathinaikoszt bosszantotta. A Pana ugyan nemzetközi porondon sikeresebb volt, de a hazai pontvadászatban nem tudta megtörni az Olympiakosz egyeduralmát - most azonban ismét ellentámadásba lendült, és a jelek arra mutatnak, hogy a sportdiplomáciában máris közelebb került az erőegyensúlyhoz.

A Panathinaikosz nem csak a futballpályán, hanem a zöld asztal mellett is másodhegedűs szerepre szorult az Olympikaosz mögött: a pireusziak a multimilliomos tulajdonosuknak, Szokratesz Kokkalisznak köszönhetően maguk mellé állították a többi egyesület nagy részét. Kokkalisz hozta létre a Görög Profi Klubok Szövetségét (EPAE), amelynek természetesen ő volt a vezetője, és ennek megfelelően minden egyes, neki kedvező döntést (kezdve a televíziós szerződésektől egészen a fegyelmi bizottság határozatáig) keresztül tudott vinni a szervezeten.

A Pana tulajdonosa, az ugyancsak rendkívül gazdag Vardisz Vardojannisz 1979 és 2000 között ült a klub elnöki székében, ám nem tudta maga mellé állítani a többi egyesületet, és utódja, Angelosz Filippidisz (aki csak azért lett a Pana elnöke, mert jó kapcsolatban volt a Vardojannisz családdal, korábban semmilyen tapasztalata nem volt a sportvezetői munkában) sem tudott sokat tenni az ügy érdekében.

Június elején azonban Filippideszt is leváltották, és a Panathinaikosz új elnöke Argirisz Mitszu lett, aki korábban az egyesület csapatorvosa volt. Az igazi hatalom azonban Jannisz Vardojannisz kezébe került, aki a tulajdonos legidősebb fia, és akinek rendkívül rövid idő alatt sikerült változtatnia az erőviszonyokon. A Pana a minap stratégiai szövetséget kötött az élvonalban szereplő többi 15 közül 12-vel, köztük azzal a Skoda Xanthival is, amely az elmúlt években az Olympiakosz leghűségesebb szövetségese volt. Mindez nagy meglepetésként érte a görög futballközvéleményt, és a többség egyelőre érdeklődve várja, hogy mi lesz Kokkalisz válaszlépése, de nagyon úgy tűnik, hogy a Panathinaikosz azzal, hogy nem ígért fűt-fát a többi egyesületnek, hanem reális ajánlatot tett a televíziós szerződésekkel kapcsolatban, ugyanakkor valamivel igazságosabbat, mint amilyen korábban az Olympiakoszé volt.

Mindez persze csak akkor ér majd valamit, ha a klub a futballpályán is fel tudja majd venni a pireusziakkal, és hét év után el tudja venni az aranyérmet a fő riválisától. Ennek érdekében a Panathinaikosz szakmai stábjában és játékoskeretében is jelentős változások álltak be. A korábbi tréner, a paraguayi Sergio Markarián maga mondott le posztjáról, miután a szurkolók nehezen fogadták, hogy a csapat 3-0-ra kikapott az Olympiakosz elleni rangadón az utolsó előtti fordulóban, és ezzel lecsúszott az aranyéremről. A Pana gyorsan megtalálta Markarián utódját, a gárda új mestere, az izraeli Itzhak Shum lett, aki tavaly a Maccabi Haifával bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, és ott a Manchester United és az Olympiakoszt is legyőzte.

A szakvezető kétéves szerződést írt alá az egyesületnél, és egyik első lépése az volt, hogy leigazolja egyik kedvenc futballistáját, a litván válogatott csapatkapitányát, Raimondas Zutautast volt klubjától, a Maccabi Haifától. A védekező középpályás vételára 250 ezer euró között volt, de csak egy évre kötelezte el magát a görögökhöz. Az erősítés azonban ezzel nem ért véget: nem sokkal később a Panathinaikosz megszerezte a Dinamo Zagreb rutinos játékmesterét, Silvio Maricot, aki korábban megfordult a Newcastle Unitedben és az FC Portóban is, és akiért egyetlen fillért sem kellett fizetni, lévén szerződése lejárt a zágrábiaknál.

Hamarosan követte őt a kameruni Joel Epalle, aki az előző idényt az Arisz Szalonikinél töltötte (ő négy évre írt alá), a görög drukkerek azonban a legnagyobb fogásnak azt tartották, hogy az egyesületnek sikerült hazacsábítania az olimpiai válogatott támadóját, Dimitrisz Papadopuloszt az angol Burnley-től. A 21 esztendős csatár két évvel ezelőtt igazolt Angliába, ahol azonban nem sikerült neki a nagy áttörés, két szezon alatt mindössze három gólt ért el, de a korosztályos válogatottban sokkal eredményesebben szerepelt, és a legutóbb a nagyválogatott keretébe is meghívták.

Zsinórban hetedszer bajnok az Olimpiakosz/sport/focivilag/20030527elet.html?pIdx=1