Vágólapra másolva!
A török bajnokságot idén nem a Galatasaray vagy a Fenerbahce nyerte meg, mint 1995 óta mindig, hanem a Besiktas gárdája, amely így a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeiben is részt vesz majd. A Mircea Lucescu által vezényelt isztambuli együttes a BL-ben sem szeretne eredménytelenül szerepelni, és ennek érdekében máris öt futballistát igazolt, valamint két kulcsemberével meghosszabbította szerződését.

A Besiktas a Galata és a Fener mögött a harmadik legsikeresebb török együttesnek számít, ráadásul korábban alapították, mint a másik két fővárosi együttest: a klub idén ünnepelte fennállásának századik évfordulóját, és a centenárium tökéletesre sikerült, hiszen a csapat nagy fölénnyel nyerte meg a pontvadászatot, rajt-cél győzelmet aratva. Mindebben a legnagyobb szerepe talán a trénernek, Mircea Lucescunak volt, aki tavaly még a Galatasarayjal nyert aranyérmet, ám ott nem hosszabbították meg a szerződését annak érdekében, hogy visszacsábíthassák a Galatánál élő legendának számító Fath Terimet, akivel 2000-ben UEFA-kupát nyertek. Lucescu nemes bosszút állt a Besiktassal, hiszen elhappolta az elsőséget egykori klubja elől, és a román szakvezető azt szeretné, ha olyan hegemóniát teremthetne, amilyen a kilencvenes évek második felében a Galatasarayé volt Törökországban (a Galata 1996 és 2000 között sorozatban négyszer végzett az élen), valamint a nemzetközi porondon is szeretne jó eredményeket elérni.

A szakvezető mindehhez a vezetőségben remek partnerre talált, amihez persze az is kellett, hogy Lucescu nem állt elő teljesíthetetlen kérésekkel. Míg a korábbi években a Galata és a Fener mindig "szupersztárokat" akart igazolni (megfordult a két isztambuli együttesnél többek között Gheorghe Hagi, Adrian Ilie, Gheorghe Popescu, Mario Jardel, Kennet Andersson, Ariel Ortega, Claudio Taffarel, hogy csak a legnagyobb neveket említsük), hanem igyekezett az országhatáron belülről igazolni, lehetőleg fiatal török futballistákat. Ennek egyik oka az is volt, hogy a török szövetség döntése értelmében a 2004-2005-ös szezontól a klubok maximum hat külföldi játékossal rendelkezhetnek, egy évvel később pedig ez a szám ötre fog csökkenni.

Ennek megfelelően Lucescu elsősorban a török pontvadászatban nézett szét, és mivel a török labdarúgás egyre inkább feljövőben van, nem volt nehéz fiatal tehetségeket találnia. Az első új szerzemény a bajnokság meglepetéscsapatából, a Genclerbirligiből érkezett (Petry Zsolt egykori együttese a harmadik helyen végzett) a 12-szeres utánpótlás-válogatott Okan Koc személyében.

A jobbszélsőt a Galatasaray is csábította, de számára sokkal vonzóbb volt a Besiktas ajánlata, és a Genclerbirligi is így volt ezzel, hiszen az isztambuliak 1,4 millió euró mellett három focistát (Ali Cansun Begecarslant, Ali Öztürköt és Bülent Kocabeyt) is átadták nekik. Koc, akit az egyik legnagyobb török reménységnek tartanak, hároméves szerződést írt alá az Inönü-stadionban. Hamarosan követte őt az Altay Izmir ugyancsak utánpótlás-válogatott támadója, Sinan Kaloglu, aki szintén három évre kötelezte el magát a Besiktashoz - ő a nemrég befejeződött pontvadászatban 11 gólt ért el, tavaly pedig a másodosztály gólkirálya volt. Nem sokkal később az U21-es válogatott (amely veretlenül vezeti selejtezőcsoportját olyan nagyágyúk előtt, mint Anglia és Portugália) egy harmadik tagja is a Besiktasé lett: a védő Gökhan Zan a másodosztályú Dardanelsporban játszott a legutóbbi pontvadászatban. Természetesen ő is hároméves kontraktust kötött, akárcsak az Adanaspor 23 esztendős középpályása, Ümit Aydin, aki korábban szintén volt korosztályos válogatott.

Természetesen nem csak török ifjoncok érkeztek a gárdához: a bajnokcsapat leigazolta a Genclerbirligi egy másik kulcsemberét, az egyiptomi Ahmed Hasszant is. Ő már 1998 óta Törökországban kergeti a labdát, előbb a Kocaelisporban, majd a Denizlisporban futballozott, mielőtt a Genclerbirligibe szerződött volna. Nagy szerepe volt abban, hogy a kiscsapat megszerezte a bronzérmet, hiszen középpályás létére 13 alkalommal volt eredményes, és erre Nyugat-Európában is felfigyeltek, hiszen a skót Rangers is hívta. Ő azonban inkább a Besiktast választotta. Lucescu arra is gondolt, hogy a bajnoki címet kiharcoló együttest együtt tartsa, és ennek megfelelően két játékos szerződését is meghosszabbították. A csapatkapitány Tayfur Havutcu újabb két évre írt alá, sőt, a Besiktasnak ezen kívül a harmadik esztendőre is opciója van. A 33 esztendős játékos mellett az olasz Federico Guinti is újabb egy évre marad: a középpályás januárban érkezett kölcsönbe a Bresciától, és egyetlen találkozót sem hagyott ki a tavaszi szezonban, nem csoda, hogy a Besiktas meghosszabbította a kölcsönszerződést.