Vágólapra másolva!
A Sporting Lisboa csapatánál mind a mai napig emlegetik Luis Figót, aki 1990 és 1995 között játszott a lisszaboni együttesben: nemcsak azért, mert a játékos kiválóan futballozott és nagy közönségkedvenc volt, hanem azért is, mert távozása óta a hetes számú mez mintha el lenne átkozva: viselőinek nem sok szerencséjük volt a futballpályán.

Figo 1995-ös távozását követően a Salgueirostól jött támadó, Sá Pinto kapta meg a hetes számú mezt, és eleinte úgy tűnt, hogy a játékos méltó utódja lehet a Barcelonába távozott sztárnak. Első idényében az ominózus számmal a hátán Sá Pinto 29 bajnokin kilenc gólt ért el, stabilizálta a helyét a válogatottban, és ott volt az 1996-os Európa-bajnokságon is. A következő idényben sem volt rá sok panasz, azonban 1997 márciusában az átok lecsapott: a nemzeti csapat egyik edzésén Sá Pinto összekülönbözött a szövetségi kapitánnyal, Artur Jorgéval, és a vita hevében pofon vágta az edzőt - amiért a portugál szövetség egyéves eltiltással sújtotta, Sá Pinto pedig annak lejárta után a spanyol Real Sociedadba szerződött, ahonnan 2001-ben tért vissza - hogy szinte azonnal súlyos térdsérülést szenvedjen, és egy évet ki kelljen hagynia.

Sá Pintót követően a hetes számú mez a bolgár Ivajlo Jordanovra szállt, aki az 1997-98-as szezonban viselte a ruhadarabot - jobban mondva, többnyire nem viselte, mivel egy autóbaleset miatt a szezon nagy részét ki kellett hagynia, majd pedig kiderült róla, hogy szklerózis multiplexben szenved, és emiatt hamarosan be kellett fejeznie pályafutását. A Sporting futballistái ekkor még mindig nem gyanakodtak a hetes mezre, ám amikor az 1998-99-es pontvadászatban a nevezetes ruhadarabot megkapó brazil csatár, Leandro Machado megsérült, és emiatt mindössze nyolc találkozón tudott pályára lépni a szezon során, már kezdett gyanússá válni a dolog.

Az átok az 1999-2000-es szezonban a középpályás Delfímet vette célba, aki Leandro után megkapta a hetes mezt. Eleinte úgy tűnt, hogy a focista leküzdi a természetfölöttit, hiszen remekül futballozott, és nagy szerepe volt abban, hogy a csapat hosszú idő után ismét bajnoki címet nyert. De az átok nem múlt el, csak kicsit később fejtette ki hatását: a focista ezt követően megsérült, majd felépülését követően 2001-ben az Olympique Marseille-be igazolt, ahol azonban nem sikerült beilleszkednie, és átadólistára került, az elmúlt szezonban egyetlen meccsen sem szerepelt.

Így jutottunk el a hetes mez legutóbbi viselőjéig, a román Marius Nicualeig, aki szintén nem kerülhette el az átkot. A csatár remekül kezdte a 2001-2002-es szezont és már hét gólnál járt, amikor 2001. december 22-én, vagyis két nappal karácsony előtt térdsérülést szenvedett, ami miatt meg kellett operálni, és hét hónapos kihagyásra kényszerült. Nagy nehezen sikerült felépülnie, de ismét megsérült, és újabb hosszas gyógykezelés várt rá. Ekkor már észlelte, hogy mi lehet a probléma, és a májusban kijelentette: a következő szezonban megváltoztatja mezszámát, és kilencesben fog játszani. Egyelőre azonban ez sem segített neki, hiszen a felkészülési időszak első napján ismét kapott egy rúgást a térdére. Az előzmények után nem meglepő, hogy a hetes számú mezt senki sem akarja magáénak vallani a Sportingnál.