Vágólapra másolva!
A Fotex Rt. a Ferencvárosi Torna Clubnak (FTC) a július 21-én esedékes 600 millió forint helyett 170 millió forintot utalt át, amelyet a lejárt APEH-tartozás kiegyenlítésére fordítanak - mondta Várszegi Gábor, hozzátéve, hogy a Fotex ugyan perspektivikusan jó üzletágnak tekinti a futballt, de előbb-utóbb el kívánja adni a Fradiban való részesedését.

A Fotex Rt. elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a vételár harmadik 600 millió forintos részletéből számításaik szerint eddig 517,5 millió forintot teljesítettek, és még mintegy 82,5 milliót kell 90 napon belül kifizetniük.

Hozzátette: a Fotex és az FTC között 2001. július 21-én kötött adásvételi szerződés értelmében 90 nap elteltével minden kifizetetlen 30 millió forint után 1 százalék üzletrész visszaszáll az eladó FTC-hez. "A Fotex számára a labdarúgás mint üzletág nem sportkérdés, hanem komoly gazdasági ügylet" - mondta a Fotex elnöke.

Nyugat-európai példákkal illusztrálva kifejtette, hogy csak a futballal kapcsolatos televízióközvetítési jogok kapcsán a német televízió társaságok által kifizetett összegek 1965 óta - mai árfolyamon számítva - 0,33 millió euróról 290 millió euróra ugrottak. Így hosszú távon magyar viszonylatban is jövedelmező befektetés lehet a futball mint gazdasági üzletág.

Ennek csupán a töredéke folyik be a magyar labdarúgóklubokhoz a közvetítési díjakból és jogokból, az elmúlt évben hozzávetőleg átszámítva mindössze 1,5-2 millió euróhoz jutottak a magyarországi fociklubok a tévéjogdíjakból. A konkrét üzlettel kapcsolatban emlékeztetetett: annak idején a Fotex Rt. az FTC, illetve akkori nevén az FTC Labdarúgó és Sport Kft. megvásárlását úgy vállalta, hogy négy 600 millió forintos részletben fizeti ki a 2,4 milliárd forintos vételárat.