Vágólapra másolva!
Véget ért a kötélhúzás, kedden este fél tízkor sajtóértekezleten jelentették be La Corunában, hogy Roy Makaay, a galíciai csapat 28 éves holland támadója négy évre a Bayern München együtteséhez szerződik. Az átigazolási összeget hivatalosan nem közölték, német források (Kicker, Bild) 16 és 18 millió euró közötti summáról írnak, a spanyol AS szerint 20 millió volt Makaay ára.

Sokáig az volt a transzfer akadálya, hogy Augusto César Lendoiro, a "gallegók" klubelnöke 21 milliót kért "koronagyémántjáért", a bajorok azonban lecövekeltek 15 milliónál. Eközben szakadatlanul folyt egymás puhítása, az ügyletet intéző Rob Jansen, Makaay menedzsere vasárnap és kedden is a galíciai városba repült, s végül rávette a presidentét, hogy engedélyezze az üzletet. A megegyezés kedden este telefonon jött létre, a vonal egyik végén Lendoiro volt, a másikon Karl-Heinz Rummenigge, Uli Hoeness és Franz Beckenbauer, a bajorok triumvirátusa egymás kezéből kapkodta ki a kagylót.

Makaay még azon melegében érzelgős hangvételű sajtóértekezleten jelentette be távozását, s elmondta, feledhetetlen öt évet töltött a csapatnál. Lendoiro azt mondta, nem akarta elengedni kedvencét - aki az elmúlt szezonban 29 találatával nemcsak spanyol, hanem európai gólkirály is lett -, de, mint mondta, nem volt joga ahhoz, hogy marasztaljon egy olyan játékost, akinek eddigi fizetésének három-négyszeresét kínálják.

Makaay már kedden Münchenbe repül az ilyenkor előírt orvosi vizsgálatra, s - ha Ottmar Hitzfeld edző beteszi a csapatba - már szombaton, a Hannover elleni bajnokin pályára léphet.

Akár 16, akár 20 millió Makaay vételára, mindenképpen ő a mostani Bundesliga-szezon legdrágább vétele.

Ch. Gáll András