Vágólapra másolva!
"Makelele nem tudott fejelni, és csak elvétve passzolt három méternél messzebbre" - ezekkel a szavakkal bírálta Florentino Pérez, a Real Madrid klubelnöke a csapattól nemrégiben viharos körülmények között távozott francia válogatott középpályás játékát a France Footballnak adott nyilatkozatában.

Pérez azt hangsúlyozta, hogy a 30 éves, kongói születésű labdarúgó három éven át a pályán és azon kívül is példamutatóan viselkedett, az utóbbi hetekben, hónapokban azonban mintha megbolondult volna. "Nyilvánvaló, hogy rossz tanácsokat kapott, telebeszélték a fejét mindenféle ostobasággal. Azt követelte, hogy duplázzuk meg a fizetését, Zidane bérének az ötven százalékát akarta. Ez képtelenség volt, még úgy is, hogy nagyon jók a klub gazdaságossági mutatói az utóbbi időben. Azt a követelését sem állt módunkban teljesíteni, hogy kapja meg az átigazolási összeg 15 százalékát. Először is ez nem állt a szerződésében, másodsorban méltányossági okokból sem tarthatott igényt erre az összegre, mert nem szolgált rá. Nem volt annyira jó játékos..."

Pérez meglepő szakmai ítéletet alkotott az angol Chelsea csapatához távozott középpályásról: "Nem tudott fejelni, és csak minden szökőévben láttunk tőle három méteresnél hosszabb passzokat. Nélküle jobb a csapat, mint vele volt."

Az elnök azt állítja, olyan fiatal labdarúgók kerültek fel a Real Madrid első csapatának keretébe, akik elfeledtetik Makelelét a szurkolókkal. "És természetesen itt van Beckham is, no meg Borja Fernández, a klub saját nevelésű, 22 éves centerhalfja, aki védekező középpályásként is használható. Cambiasso, Guti s persze Helguera is rendelkezésre áll, remek középpályánk lesz. S akkor még nem is szóltunk a két művészről, Zidane-ról és Figóról."

Pérez nem csak Makeleléről, hanem a csapat összetételét kritizálókról is lesújtó véleményt fogalmazott meg: "Azt mondják, nincs egyensúly a Madrid keretében, túl sok a támadó játékos. Ez ostobaság. Ez a kibicek véleménye, akik a futballnak és a futballból élnek, azok másképp gondolják. A labdarúgás voltaképpen roppant egyszerű játék."

Ch. Gáll András