Vágólapra másolva!
Úgy látszik, az UEFA illetékesei a magyar-horvát baráti kapcsolatok legfőbb támogatói, hiszen az elmúlt évek során immár sokadszor sikerült összehozniuk a két ország képviselőit valamelyik nemzetközi kupában. Az MTK Hungária-Dinamo Zagreb párosítás pedig különösen kedvükre való, elvégre ez a párviadal immár harmadszor jött létre. Az előjelek nem valami biztatóak a magyarok számára, hiszen a zágrábiak eddig minden alkalommal továbbjutottak.

A horvát együttes az előző szezonban is pályára lépett Magyarországon, igaz, akkor "kivételesen" nem az MTK Hungária FC, hanem az E.ON ZTE FC volt az ellenfele - és a bajnok zalaiak, akik pár héttel korábban a Manchester Unitedet verték 1-0-ra, megalázó vereséggel kerültek ki a párviadalból.

A nemzetközi porondtól a ZTE kiverése után hamar búcsúzott a zágrábi együttes, hiszen a következő körben az angol Fulham FC megoldhatatlan feladat elé állította a csapatot, de a horvát pontvadászatban a Dinamo magabiztosan menetelt. Az alapszakaszban mindössze egyetlen vereséget szenvedett a gárda (igaz, azt az ősi riválistól, a Hajduk Splittől), és az ott megszerzett előnyét a rájátszásban még növelni is tudta.

A Dinamo aranyérme elsősorban annak volt köszönhető, hogy az együttes a kiscsapatok elleni összecsapásokat is nagyon komolyan vette: a Hajduktól ugyan kétszer is kikapott, de a többi találkozót simán hozta, míg a splitiek a rangadókon kívül sorra hullajtották pontjaikat. Jellemző volt a Dinamo fölényére, hogy a bajnoki aranyérem mellett a gólkirályi cím és két játékosukhoz került: Ivica Olic és Bosko Balaban egyaránt 15 gólt ért el.

Forrás: [origo]

Tekintse meg az [origo] új BL-oldalát. Az összes létező információ a legrangosabb európai kupasorozatról itt megtalálható.


Az ő neve ismerős lehet a futballszeretők számára, hiszen labdarúgóként szép karriert futott be: elsősorban az osztrák Casino Salzburgban nyújtott teljesítménye alapján emlékezhetünk rá, de szerepelt az 1996-os Eb-n és az 1998-as világbajnokságon is, összesen 19 alkalommal húzta magára a címeres mezt. Pályafutása befejeztével edzőnek állt, és az előző idényben az NK Zagrebet irányította. A Dinamo felkérésére azonban rögtön igent mondott, hiszen egykoron itt kezdte pályafutását, és nagy álma volt, hogy egyszer visszatérjen nevelőegyesületéhez. Jurcevic annak ellenére írt alá kétéves szerződést, hogy tisztában volt vele: feladata nem lesz valami egyszerű.

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően ugyanis a klub a nyáron megint túladott legértékesebb futballistáin. A válogatott kerettag kapus, Tomislav Butina a belga FC Bruges-höz írt alá, a középpályás Silvio Maric a görög Panathinaikoszba szerződött, a rutinos védő, Dario Smoje kontraktusát nem hosszabbították meg, és ami a legnagyobb veszteséget jelentette: a két társgólkirály, Bosko Balaban és Ivica Olic is távozott: előbbi visszatért az Aston Villához, ahonnan tavaly nyáron kölcsönkapták, Olicot pedig az orosz CSZKA Moszkvának adták el.

Természetesen érkeztek is labdarúgók a klubhoz, de korántsem olyan nagy nevek, mint a távozók. A legnagyobb erősítésnek a Cibalia Vinkovcitól megvett csatár, Mladen Bartolovic tűnt, aki a válogatott keretnek is a tagja, de ő valószínűleg nem játszhat az MTK Hungária ellen sérülése miatt. Rajta kívül a Dinamo megvette még a bosnyák utánpótlás-válogatott kapitányát, a középpályás Albin Pelakot a japán Cerezo Oszakától, az NK Rijeka védőjét, Andre Mijatovicot, valamint az NK Zagreb középpályását, Hrvoje Strokot.

A hazai porondon mindez elég is volt ahhoz, hogy a csapat megőrizze vezető státusát, hiszen az első nyolc fordulóban a Dinamo mindössze két mérkőzésen veszített pontot, és magabiztosan vezeti a tabellát. Az áhított BL-szereplés azonban nem jött össze: a selejtező második körében a szlovén Maribor Pivovarna Laskót még sikerült kiverni, a következő fordulóban a Dinamo Kijevet azonban már nem.