Vágólapra másolva!
A hírnév és a gazdagság, amely az élet sok területén előnyt jelent, akár sokba is kerülhet a világ legjobb sportolóinak, labdarúgóinak: ők és szeretteik emberrablók célpontjaivá válhatnak. Az AC Milan grúz válogatott futballistája, Kaha Kaladze is hasonlóképpen járt, öccsét, Levant 2001 májusában ismeretlenek elrabolták.

2001 januárjában Kaha Kaladze a grúz labdarúgás történetének legdrágább játékosa lett, amikor az AC Milan tízmillió fontot fizetett érte az ukrán Dinamo Kijevnek. Huszonhárom esztendősen úgy tűnt, hogy fényes és boldog jövő vár rá. Négy hónappal később azonban az öccsét, Levant Tbilisziben elrabolták. A fiatalabb Kaladzéról a grúz hatóságok azóta sem tudnak semmit.

A tbiliszi nyomozók úgy vélik, hogy Levant valószínűleg Abháziában tartják fogva. Abházia Grúzia északnyugati részén található, a Fekete-tenger és a Kaukázus közé ágyazódva, a terület az elmúlt években elsősorban a fegyveres konfliktusok miatt szerepelt a híradásokban.

Másfél évtizeddel ezelőtt még kedvelt üdülőhely volt: szubtrópusi klímája, csodálatos strandjai és gyógyfürdői miatt a szovjet társadalom egyik felkapott nyaralási célpontjának számított. Manapság viszont a világ egyik legveszélyesebb helye, egy olyan terület, ahol az ENSZ csapatai azon küszködnek, hogy fenntartsák a rendet és a törvényeket

Persze az is lehet, hogy Levant nem is ezen a területen tartják fogva. Rögtön az emberrablás után a grúz belügyminisztérium azt állította, hogy Kaladze öccsét egy másik, hasonlóan veszélyes helyen, az Akhmetában található Pankiszi-szorosban, a fővárostól körülbelül 200 mérföldnyire keletre őrzik. A szomorú valóság azonban az, hogy meglehet: Levan már egyáltalán nincsen életben. Ez a lehetőség azonban fel sem merül Kaladze fejében.

"Még most is szilárdan hiszem, hogy életben van, és egészséges. Nagyon nehéz a számomra az öcsémről beszélni. Rettegek attól, hogy valami olyat mondok, ami árthat Levannak, vagy azt eredményezi, hogy sohasem látjuk viszont" - mondja az AC Milan védője.