Vágólapra másolva!
Michal Listkiewicz, a Lengyel Labdarúgó-szövetség elnöke a magyarok nagy barátja. Az egykori kitűnő játékvezető a hetvenes években másfél évig járt az ELTE-re, majd Varsóban finnugor nyelvészetet tanult, később hazájában magyar tolmácsként is tevékenykedett. A lengyel labdarúgás első emberét a jövő heti Eb-selejtező apropóján hívtuk fel varsói irodájában, s a magyarul kifogástalanul beszélő Michal Listkiewicz készséggel vállalkozott egy rövid beszélgetésre.

- Látta a szerdai Stuttgart-Manchester Bajnokok Ligája mérkőzést?
- Csak felvételről, hiszen én a Panathinaikosz-Rangers mérkőzésen voltam ellenőr. De tudom, miért kérdezi, nyilván Szabics Imre játéka miatt. A magyar csatár valóban remekül futballozott, s bizony, már a selejtezőre gondolva, magam is félek tőle. Főként, mert rutinos védőink hiányoznak majd Budapesten, mint például a Schalkéban szereplő Hajto, akit a svédek elleni meccsen legutóbb kiállítottak.

- A kapitányváltás után mennyire volt elégedett a lengyel csapattal?
- Nem lehetek elégedett, mert a vártnál kevesebb pontot gyűjtöttünk. A magyarok ellen és Lettországban jól játszottunk, Svédországban viszont csapnivalóan. Igaz, Pawel Janas kapitánynak nem volt annyi ideje a csapatépítésre, mint elődeinek, s ez meg is látszott az eredményeken.

- A magyar válogatottal kapcsolatban mennyire van képben?
- Tökéletesen. Évek óta nagy híve vagyok a magyar futballnak, ráadásul a szövetségben a hét első napját mindig az MLSZ és az NB I híreivel kezdem. Nagy Miklós barátomtól rengeteg újságot kapok hetente, ami a nyelv gyakorlása és az információszerzés miatt egyaránt fontos számomra. Jó csapatnak tartom a magyart, ám talán megérti mindenki, hogy a budapesti selejtezőn ezúttal teljes szívemmel a lengyel sikerért szorítok.

Bánki József