Vágólapra másolva!

Elbukott az olimpiai válogatott

A magyar olimpiai (U21) labdarúgó-válogatott hazai pályán 2-1-es vereséget szenvedett a lengyelek elleni sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőn, így biztosan nem jutott tovább kvalifikációs csoportjából.

U21-es Eb-selejtező, 8. forduló:
Magyarország - Lengyelország 1-2 (0-0)
Hidegkuti-stadion, 4000 néző
Vezette: Bertini
Magyarország: Balogh - Szélesi, Juhász, Vanczák (Fehér, 78.), Bodor - Czvitkovics (Berdó, 85.), Tóth B., Pusztai, Buzsáky (Koplárovics, 87.) - Torghelle, Leandro
Lengyelország: Kapsa - Kazimierczak, Kowalczyk, Stasiak, Nowacki - Madej, Rachwal (Abbott, 81.), Burkhardt (Brozek, 65.), Strak (Mazurkiewicz, 73.) - Jelen, Smolarek
gól: Tóth B. (60.), illetve Smolarek (79.), Brozek (92.)
sárga lap: Balogh (51.), Buzsáky (66.), Pusztai (70.), illetve Madej (59.)

Harminc perc játék után még 0-0-t mutatott az eredményjelző tábla, és bár lendületesebben kezdett, összességében ennek a magyar csapat örülhetett jobban. A hazai pályán játszó Czvitkovics Péter ugyan kétszer ígéretesen húzta meg a pálya jobb szélét, az igazán nagy helyzetet azonban a vendégek hagyták ki a 21. percben: Stasiak senkitől sem zavartatva 7 méterről fejelhetett a magyar kapura, de szerencsére a keresztlécet találta el. Az ezt követő percekben ismét a lengyelek veszélyeztettek, előbb Vanczáknak, majd Balogh kapusnak kellett mentenie az utolsó pillanatban.

Az első magyar kapura lövésig a 37. percig kellett várni, ekkor Czvitkovics célozta meg a jobb alsó sarkot, de Kapsa kitornászta a labdát. A kis helyzetet nagy helyzet követte - Torghelle jobb oldali beadása után Buzsáky előre vetődve a bal kapufa mellé fejelt a 43. percben.

Az 52. percben Smolareket ugratták ki, aki egy csellel eltolta a labdát Balogh mellett, a magyar kapus pedig elhúzta a lengyel csatár lábát. A jogosan megítélt büntetőt Burkhardt végezte el, jobb alsó sarokba tartó lövését Balogh bravúrral hárítototta. A kihagyott tizenegyes felhozta a mieinket, a 60. percben Torghelle szerzett meg egy eladott labdát a vendégek tizenhatosánál, a jó ütemben érkező Tóth Balázshoz passzolt, aki tizenegy méterről az elvetődő kapus alatt a bal alsó sarokba lőtt. Végre megszereztük a hőn áhított vezetést, ennek azonban csak a 79. percig örülhettünk. Ekkor Smolarek hagyta állva a magyar védelmet, és 12 méterről, kissé oldalról felvarrta a labdát a magyar kapu bal felső sarkába.

De még mindig nyerhettünk volna: a győztes gól Leandro fejében volt a 40. percben, de a támadó tiszta helyzetből hat méterről a kapu mellé bólintotta Czvitkovics labdáját. A teljesen kitámadó magyar csapatnak végül még a becsületpontról is le kellett mondania, a hosszabbításban ugyanis Nowacki jobb oldali beadását a másik oldalon érkező Brozek a tehetetlen Balogh mellett a jobb felső sarokba fejelte.

Róth Antal, a magyar olimpiai válogatott szövetségi edzője: "Gratulálok a lengyeleknek. Ritkán látható jó iramú mérkőzést produkált a két együttes. Játékosaim mindent megtettek a sikerért, de ezúttal ez is kevésnek bizonyult. Vereségünk okát abban látom, hogy a vezetésünk után túlzottan magunkra húztuk az ellenfelet, illetve döntő szituációkban mi hibáztunk, ők nem."

Edward Klejndinst, a lengyel olimpiai válogatott szövetségi edzője: "Nagyon jó mérkőzést láthatott a közönség, mindkét csapat nagyszerű teljesítménnyel rukkolt ki. A magyaroknak legalább annyi helyzetük volt, mint nekünk. Győzelmünk a pontosabb végjátéknak köszönhető."

A csoport másik mérkőzésén:
Svédország - Lettország 3-2

A végeredmény:
1. Lengyelország 20 pont
2. Svédország 14
3. Magyarország 12
4. Lettország 9
5. San Marino 3