Vágólapra másolva!
A lengyelek elleni kudarc után sokan kijelentették, hogy Gellei Imre szövetségi kapitánynak azonnal le kellene mondania. Ugyanakkor sokan azt mondták, hogy decemberben úgyis lejár a szakember szerződése, így semmi jelentősége nincs a gyors távozásnak Ráadásul, mivel ezúttal nem hosszabb távra szól a kapitány megállapodása, még anyagi vonzata sincs a poszthoz való ragaszkodásának. Mint ahogy Gellei Imre nem is kapaszkodik a kapitányi székbe, az észtek elleni, novemberi fellépés lesz az utolsó mérkőzése a csapattal.

- Mit gondol, a távozását követelők hangja mellett mennyire szolidáris önnel a szakma? - kérdeztük Gellei Imrét.
- Ez lényegtelen a sportág jelenlegi helyzetében, hiszen mindenkor, mindenkit az eredmények minősítenek. Nekünk nem sikerült a pótselejtező kivívása sem, így el kell viselnünk a kritikákat is. A szakma egyébként normálisan reagált a lemondatásomra, de ismétlem, az eredmények tükrében ez másodlagos kérdés.

- Nehezen élte meg, amikor a szemére vetették, hogy ebben a helyzetben etikailag is le kellene mondania?
- Nem rázott meg különösebben mindez, hiszen számítottam rá, ám semmiképpen sem akartam rögtön, a mérkőzés után dönteni. Már csak azért sem, mert én soha nem bontottam fel élő szerződésemet egyetlen csapatomnál sem, még akkor sem, ha rendkívül kecsegtető ajánlatot kaptam máshonnan. Az észtek ellen szeretnék méltóképpen s legfőképpen győzelemmel búcsúzni a csapattól.

- Visszatekintve a selejtezősorozatra, mi az, amit mindenképpen másként csinálna?
- Bármilyen fura, de semmit. Az elképzeléseinket igyekeztünk megvalósítani, a csapatra ez ügyben nem is lehet panaszom, más kérdés, hogy az alapképességek alapján milyen elvárásaink lehettek.

- A rossz védekezésre gondol elsősorban?
- Arra is, de nem csak a védőinkre. Valóban nem lehetünk elégedettek a védekezésünkkel, főként a lettek és a lengyelek elleni utolsó két fellépésünkön, ám a védekezés sem kizárólag a hátul szereplőkre épül. Tény, a hátsó alakzatban eredetileg Urbán és Gyepes is helyet kapott volna, sérülés miatt azonban több meccsen sem számíthattam rájuk. Összességében persze ez az eredmény nem egy-két labdarúgó, hanem az én felelősségem.

- Noha a szakma nagy része szerint - esetleg egy-két poszt kivételével - a válogatott mindenkor a legjobb összetételben állt fel, nem tart attól, hogy a jelenlegi elkeseredésben az értékeket is kisöpörhetik?
- Nem hiszem, hogy ettől tartanunk kellene. Az illetékesek is tisztában vannak a magyar futball lehetőségeivel s a keret értékeivel. Mindenesetre szurkolok az utódomnak, hogy a hiányosságokat kiküszöbölve sikerrel vezesse ki a csapatunkat a 2006-os németországi vb-re.

Bánki József