Vágólapra másolva!
Remek mérkőzést hozott a Honvéd-Vasas rangadó az NB I B-ben, amely annak idején 70-80 ezer nézőt is vonzott a Népstadionban, manapság azonban kevesebbel is beérik mindkét klubnál. A kispesti derbire - amit a hazaiak 1-0-ra megnyertek - ezúttal 5500-an látogattak ki a Bozsik-stadionba, ami azért is megbecsülendő nézőszám, mert tavaly egy osztállyal feljebb feleannyian sem látogatták a piros-feketék meccseit, ráadásul a hét végén ez lett a nézőcsúcs, beleértve az élvonalbeli mérkőzéseket is.

A Honvéd-Vasas rangadón aztán a publikum is jól szórakozott, s a 90 perc fordulatoknak sem volt híján. A kezdés után rögtön a Honvéd került hatalmas helyzetbe, amit elhibáztak a hazaiak, akárcsak később a túloldalon a Vasas labdarúgói. Nem túlzás: a Vasas akár háromgólos előnnyel térhetett volna pihenőre, ám ebben elsősorban a hazaiak kapusa, Molnár Levente a "ludas", aki remekül hárította Sallai lövését, majd leszedte az egyedül a kapujára törő Keresztúri lábáról a labdát, igaz a helyzetek elhibázásában azért a piros-kék futballisták is kritizálhatók. Ezen a véleményen voltak a vendégek hívei is, mindenesetre a szünet után a Honvéd már nem adott annyi esélyt riválisának, mint korábban.

Megeshet egyébként, hogy a vendéglátók labdarúgóira is nagy hatással volt a kispesti ultrák által szervezett látványos tűzijáték, de legalább ilyen fontosnak bizonyult, ahogy Gálhidi György cserélt. A kispesti tréner Mészáros, majd a pályára lépése után két perccel győztes gólt szerzett Borgulya beküldésével nagyot húzott, a Vasas pedig a hátralévő tizenhárom percben nem tudott újítani. A Honvéd győzelmével immáron hétpontos előnyre tett szert az élen legnagyobb riválisa, a Vasas előtt, nem véletlen, hogy a kispesti publikum hatalmas ünneplésben részesítette kedvenceit.

Nem panaszkodhatnak azonban a Vasas játékosai sem, hiszen az angyalföldi drukkerek végig harsányan és kitartóan bíztatták őket, a vereség ellenére nem véletlenül pacsiztak a felek a lefújást követően, ami a hozzáállás elismerése is a hívek részéről. Mindezt viszont az angyalföldi vezetők minimális elvárásként fogalmazták meg, azaz a jövőben lényegesen eredményesebb játékot várnak el a feljutás kiharcolása érdekében. Mindezért tenni is akarnak az elöljárók, információnk szerint ugyanis a téli szünetben szeretnék megerősíteni a keretet, s többek között Sowunmi és Szili leigazolása is realizálódhat. Ugyanakkor csatárposzton is érkezhetnek új játékosok Angyalföldre, elvégre a kispesti derbi éppen a helyzetkihasználáson úszott le a Vasas számára.

A rangadó után a két edző röviden így értékelt.
Gálhidi György (Honvéd): "Remek meccset játszottunk, az első félidőben a Vasas, szünet után mi voltunk a jobbak. Szerencsére ez utóbbi döntött, s összességében úgy érzem, megérdemelten szereztük meg a fontos három pontot."

Tamási Zsolt (Vasas): "Az első félidőben simán eldönthettük volna a mérkőzést, ám hatalmas ziccerekben hibáztunk, vagy a kapufa mentett. Ahogy azonban az lenni szokott a sors megbüntetett bennünket, s egy elkerülhető góllal még ki is kaptunk."

Az NB I B 12. fordulójának eredményei:
Budapest Honvéd - Budapesti Vasas 1-0 (0-0)
Dabas FC - Hévíz FC 2-1 (1-0)
NABI Kaposvári Rákóczi FC - DVTK 1910 2-1 (0-1)
Dunakanyar-Vác - Nyíregyháza Spartacus FC 0-1 (0-1)
FC Szeged - Bodajk FC 2-1 (1-1)
FC Tatabánya Autó-Trader - REAC 2-3 (1-2)
Kecskeméti TE - BKV Előre 0-0
Pápai Termál PELC - Dunaújváros FC 2-1 (1-0)
Szolnoki MÁV FC - Balassagyarmati SE 1-1 (0-0)

Az élcsoport: 1. Budapest Honvéd 29 pont, 2. Budapest Vasas 22 (16-10), 3. Nyíregyháza 22 (12-7). A sereghajtó az előző idényben még élvonalbeli, ebben a bajnokságban eddig nyeretlen Dunaújvárosi FC.

Bánki József