Vágólapra másolva!
Az Angol Labdarúgó Szövetség 175 ezer fontos pénzbírságot szabott ki az Arsenalra a gól nélküli döntetlennel zárult, szeptember 21-ei Manchester United elleni szuperrangadón történt sportszerűtlen események miatt. Az FA indoklása szerint a klub semmit sem tett a felfokozott hangulatú mérkőzésen szerepelt játékosok megfékezésére.

A szövetség a londoniak négy futballistáját eltiltotta: Lauren négy, Martin Keown három, Ray Parlour és Patrick Vieira egy-egy meccsen nem léphet pályára. Ráadásul Lauren 40 000, Keown és Vieira 20-20 000, míg Parlour 10 ezer fontos pénzbírságot is kapott.

Az Arsenal bírsága az angol labdarúgás történetének második legsúlyosabb büntetése: pénzügyi szabálytalanságok miatt a Tottenham Hotspur 1,5 milliót fizetett 1994-ben.

A feszült hangulatú találkozó többször is botrány közeli eseményeket hozott. A 80. percben a hazaiak csatára, Ruud van Nistelrooy szabálytalankodott Patrick Vieirával (Arsenal) szemben, erre a francia középpályás a földön fekve visszarúgott. A dühös londoniak azonnal rátámadtak a szerintük vétkes hollandra, aki sárga lapot kapott, míg az ezzel a figyelmeztetéssel már rendelkező világ- és Európa-bajnokot kiállította Steve Bennett játékvezető.

Nem sokkal a lefújás előtt ismét parázs jelenetek játszódtak le az Old Traffordon, Diego Forlán lerántásáért büntetőt kapott a MU, de a feltűnően ideges van Nistelrooy csak a keresztlécet találta el. A hármas sípszó után az Arsenal futballistái nem a döntetlennek örültek, hanem rávetették magukat a holland csatárra, aki csak szerencsével úszta meg a "lincselést". De ezzel még nem zárult le a rangadó utójátéka, szemtanúk elmondása szerint ugyanis az öltözőfolyosón összeszólalkozott Vieira és Van Nistelrooy.

A két együttes régóta kiélezett mérkőzéseket játszik egymással, s a botrány sem ritka ezeken a találkozókon. A legsúlyosabb büntetést közel tizenhárom évvel ezelőtt "szenvedték el" az ősi riválisok. Az 1990. október 20-i manchesteri összecsapáson a játékosok egymásnak estek, s amolyan rögtönzött tömegverekedéssel "szórakoztatták" a szintén felheccelt nézőket. Az angol szövetség a klubokat 50-50 ezer fontos bírsággal sújtotta, s 2-2 pontot levont az együttesektől.