Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége - kizárólag a Legfőbb Ügyészség óvásai miatt - csütörtökön hatályon kívül helyezte a május 30-án lejátszott Ferencváros-Debrecen bajnoki mérkőzést követő botránysorozat kapcsán hozott határozatait, az FTC és Szeiler József kérelmét pedig elutasította. Az MLSZ egyben javasolja a Magyar Labdarúgó Liga elnökségének, fellebbviteli és fegyelmi bizottságának, hogy az ügyészség óvásait fogadja el, korábbi döntéseit semmisítse meg, és a jogszabály szerinti legrövidebb időn belül új eljárást indítson meg.

Ez azt jelenti, hogy csütörtöktől nem érvényes a bajnoki tabellán a zöld-fehéreket sújtó hatpontos büntetés, így Garami József együttese került az élre.

A futballszövetség elnöksége ezt a határozatot annak ellenére hozta meg, hogy nem ért egyet az ügyészség indoklásának valamennyi jogi álláspontjával, a sportág érdekét szem előtt tartva azonban az ügyet a lehető legrövidebb időn belül le akarja zárni. A mostani döntés egyetlen indokának az MLSZ azt hozza fel: ha az ügy bíróságra kerülne, az eljárás esetleges elhúzódása azzal járhat együtt, hogy a bajnokság végeredményét nem lehetne kihirdetni.

Az elnökség több pontban indokolta, hogy miért nem ért egyet az ügyészség óvásának hátterével:
- A labdarúgó-szövetségre ugyanis nemcsak a hatályos jogszabályok, hanem a FIFA, az UEFA és az MLSZ szabályzatai is vonatkoznak. Ebből nyilvánvalóan következik, hogy a közgyűlések közötti időszakban az MLSZ elnöksége a legmagasabb döntési fórum, így minden olyan határozatot elbírálhat, amely sérti a sportág szabályait. Az általános szabályok (verseny- és alapszabály) még a fegyelmi szabályzatra is kihatnak."

- Az ügyészség óvása alaki hibákra hivatkozik - például arra, hogy az MLSZ elnöksége kérelem esetén harmadfokon is eljárhatott volna, de mivel ilyen beadvány nem volt, így az elnökség nem helyezhette volna hatályon kívül a liga jogsértő határozatait. Ez a megállapítás ellentétes a szövetség szabályzataival."

- Az MLSZ elnöksége nem ért egyet azzal az állásponttal sem, hogy az MLSZ döntéseinek hatályon kívül helyezése után újra a liga fellebbviteli és fegyelmi bizottságának döntései joghatályosak. Ennek indoka az, hogy olyan esetben, mikor egy elsőfokú döntést megfellebbeznek, vagy a másodfokú döntés harmadfokra kerül, az alábbiak történhetnek:

A döntést hozó felsőbb szerv:
- helybenhagyja a korábbi döntést, vagy megváltoztatja és új döntést hoz, esetleg hatályon kívül helyezi az előző döntést, és az eljáró szervet új eljárásra kötelezi. Ebből következik, ha hatályon kívül helyeznek egy döntést, akkor a korábbi - már nem joghatályos - döntés nem lesz újra érvényben.

A Magyar Labdarúgóliga elnöksége az MLSZ délelőtti elnökségi határozatához igazodva hatályon kívül helyezte a május 30-ai Ferencváros-Debrecen bajnoki mérkőzést követő botránysorozattal összefüggésben hozott korábbi döntéseit. Jogi különvéleményének fenntartása mellett - eleget téve ezzel alszövetségi kötelezettségeinek - tudomásul vette az MLSZ elnökségének, mint sportági főhatóságnak ajánlását. Ez azt jelenti, hogy a rendbontási ügy, illetve Szeiler József sportvezető felelősségének megállapítása várhatóan az első fokú fegyelmi bizottság előtt folytatódik. Szieben László elnöki megbízatásáig, vagyis a jövő évi rendes közgyűlésig Villás Károlyt, az eddigi gazdasági igazgató-helyettest nevezték ki a liga igazgatójává.

Az FTC július 28-án az MLSZ-hez fordult azzal a kéréssel, hogy semmisítse meg a liga július 21-ei határozatát, amely hatályon kívül helyezte a fellebbviteli bizottság döntéseit, s új eljárás lefolytatását rendelte el. Az MLSZ elnöksége augusztus 7-én úgy döntött, hogy hat pont levonással sújtja az FTC-t a Debrecen elleni Üllői úti találkozó után történt szurkolói rendbontás miatt. A testület rendkívüli ülésén arról is határozott, hogy az FTC-nek ebben az idényben csak három otthoni mérkőzését kell zárt kapuk mögött megrendeznie.

Szeiler Józsefet, az FTC Rt. vezérigazgatóját december 31-ig eltiltották a találkozók látogatásától, és 1,2 millió forintot kell fizetnie. Az elnökség jóváhagyta az MLL fegyelmi bizottsága által a klubra kiszabott 40 millió forintos pénzbüntetést. A Legfőbb Ügyészség október 27-én négy óvást nyújtott be a botrányt követő MLSZ- és MLL-döntések ellen.

(MTI)