Vágólapra másolva!
Az eddig kitűnően szereplő Parma hazai pályán a Bajnokok Ligája-címvédő Milan ellen ért el döntetlent az olasz labdarúgó-bajnokság kilencedik fordulójában. A piros-feketék botlásuk miatt a harmadik helyre estek vissza a tabellán, a római derbit ugyanis 2-0-ra megnyerték Tottiék, a Juventus pedig 1-0-s hátrányból - az utolsó negyedórában - fordítva 4-1-re verte az Udinesét.

A hajráig nagy taktikai küzdelem és kevés látványosság jellemezte a 119. római derbit. Aztán Mancini szökkent, és talán a szezon legszebb góljával lepte meg a a Stadio Olimpico 80 ezer nézőjét.

A Roma kezdett jobban, Dacourt és Montella is betalálhatott volna, a második tíz perc azonban már inkább a Lazióé volt. A következő negyedórában aztán úgy kiegyenlítődött a játék, hogy a csapatok akár kapusok nélkül is focizhattak volna. A félidő végét a Roma pörgette fel, a legveszélyesebb helyzet Totti szemfüles bal oldali szabadrúgása után alakult ki, a Sereni kezéből kitáncoló labda még a kapus feje búbján is megpattant a nagy kavarodásban.

A következő említésre méltó esemény megint csak az egyébként visszafogottan játszó Totti nevéhez fűződött az 55. percben. A játékmester egy visszagurított labdát 18 méterről ballal a bal alsó sarokra tűzött, és csak csak centiket tévedett. Az 57. percben a másik oldalon Stankovic cselezte magát ígéretes helyzetbe, a lövés azonban már nem volt az igazi. A 74. percben már jobb volt Stankovic kísérlete, de kevéssel a keresztléc fölé tekerte a labdát.

És jött a már beharangozott 81. perc, amikor is Cassano egy jobb oldali szabadrúgásból odaemelte a labdát Mancinihez, aki fantasztikus mozdulattal, a levegőben sarkazva helyezet a jobb sarokba. A Lazio persze azonnal ki-, a Capello-csapat meg ellentámadott. Utóbbi járt sikerrel, Emerson a a 86. percben 11 méterről jobbal a jobb alsó lőtt, és eldöntötte a derbit.

Győzelmével a Juventushoz hasonlóan a Roma is megelőzte a Parmában botló Milant, a Farkasok formájáról pedig sok mindent elmond, hogy az utolsó hat bajnokijukon nem kaptak gólt, hazai pályán meg még egyáltalán nem. (Zebináék gólkülönbsége hét mérkőzésen - két UEFA-kupa és öt bajnoki - 19-0!) A Lazio kilencedszer maradt nyeretlen ősi riválisával szemben, legutóbb több mint három éve, 2000. május 26-án győzte le ellenfelét.

A Serie A élére álló Juventusba most tért vissza a a szeptember 21-én comizomsérülést szenvedő csapatkapitány, Alessandro Del Piero, akinek azonban a formája még nem az igazi, amit többek között az bizonyít, hogy az 55. percben kihagyott egy büntetőt.

Az Internazionale-Ancona mérkőzést tragédia árnyékolta be: egy 35-40 év körüli szurkoló lezuhant a lelátóról, s azonnal életét vesztette. A rendőrség egyelőre az öngyilkosságot sem tartja kizártnak, mivel szemtanúk szerint a drukker szándékosan vetette magát a mélybe.

Serie A, 9. forduló:
AS Roma - SS Lazio 2-0 (0-0)
gól:
Mancini (81.), Emerson (86.)

Internazionale - Ancona 3-0 (1-0)
gól: Cruz (26.), Materazzi (50.), Vieri (79.)

Juventus - Udinese 4-1 (0-0)
gól: Di Vaio (77., 87.), Miccoli (84.), Trezeguet (89.), illetve Jankulovski (64., 11-esből)

Parma - Milan 0-0

Perugia - Lecce 2-2 (1-1)
gól: Margiotta (45.), Grosso (86.), illetve Chevanton (7.), Ledesma (60.)

Reggina - Modena 1-1 (1-1)
gól: Dall (29.), illetve Campedelli (43.)

Siena - Chievo 1-2 (0-1)
gól: Chiesa (76., 11-esből), illetve Pellesier (28., 47.)
kiállítva: Semioli (60., Chievo), D,Anna (64., Chievo)