Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség Nyonban megtartott sorsolásán kiderült, hogy a magyar futsalválogatott ellenfele a világbajnoki selejtezők rájátszásában a legutóbb Európa-bajnok Olaszország lesz. A mérkőzéseket (oda- és visszavágó) decemberben (10-én és 17-én) kell lejátszani. A párharcok győztesei képviselik Európát a 2004 decemberében, Tajvanon sorra kerülő világbajnokságon.

Nagy bravúrt hajtott végre a múlt héten a magyar futsalválogatott, hiszen Kozma Mihály szövetségi edző együttese előbb Örményországot (5-2), majd a házigazda horvátokat (7-5) legyőzve bejutott a világbajnoki kvalifikációért tovább harcoló tízcsapatos európai elitbe - olvasható az mlsz.hu-n.

"Első ellenfelünk nem okozott meglepetést - emlékezett vissza Kozma Mihály -, az örmények szívósan, fegyelmezetten védekeztek, és a labdaszerzések után agresszív és gyors kontrákkal próbálkoztak. A mieinknek azonban hatékony fegyvere volt az átlövés és a letámadás, amelyeket eredményesen alkalmaztunk."

A második, a házigazdákkal vívott csatáról így beszélt a kapitány: "A telt csarnokban tízfős rezesbanda is buzdította a Robert Jarnival megerősített csapatot. Az elején azonnal kétgólos hátrányba kerültünk, ezért taktikát kellett váltanunk, és letámadtuk ellenfelünket. A félidőre egyenlítettünk, a szünet után folytattuk a bátor játékot, és labdaszerzésen alapuló taktikánk háromgólos előnyt hozott számunkra. Ekkor újra megtorpantunk, s a horvátok egy perc alatt két gólt szereztek, ám Baranyai Pali találata aranyat ért, így már 6-4-re vezettünk. Két perc volt hátra, amikor déli szomszédaink lehozták a kapust, és öt játékossal rohamoztak. Az egyik támadásukból a Real Madridot is megjárt Jarni talált a hálónkba - drámai másodpercek következtek, mert döntetlennel a hazai csapat ment volna tovább. Szerencsére egy rossz labdaátvételt követően Tóth Szabolcs letámadta ellenfelét, és a labdaszerzés után a kapuba talált, így nyertünk."

A futsalválogatott utoljára 14 éve (épp a jelenlegi nagypályás szövetségi kapitány, Gellei Imre vezetésével) vett részt vb-n, s az utóbbi évtizedben nem nyílt a mostanihoz hasonló esély a kijutásra, így elmondható: a legjobb tíz csapat között lenni nagy siker. Ami a folytatást illeti, a csapat előbb december 10-én (itthon), majd egy héttel később Olaszországban csap össze a 2003-ban a kontinens legjobb csapatának bizonyuló együttessel.

"Nekünk nincsen veszítenivalónk az olaszok ellen, s ha taktikailag, fizikailag és mentálisan is a csúcson leszünk - akár a horvátok ellen -, meglepetést is okozhatunk. Szeretnék a találkozókra újabb fiatal játékosokat is behívni, olyanokat, akik gyorsak, mozgékonyak, agresszívak. Ez azért is fontos, mert a jövő év elején Európa-bajnoki selejtezőket játszunk idehaza" - hangsúlyozta a közeljövőt elemezve Kozma Mihály.

A csütörtökön szintén Nyonban lezajlott Európa-bajnoki sorsoláson Huszár István, az UEFA kispályás bizottságának alelnöke is részt vett, s mint beszámolt róla, a mieink Görögországgal, Horvátországgal és Lettországgal találkoznak 2004 elején. Kozma Mihály szövetségi edző csapata január 26. és február 1. között hazai pályán harcol majd a nyolc együttest érintő fináléba kerülésért. Az Eb-döntőre 2005. februárjában Ostravában kerül sor, a házigazda Csehország automatikusan résztvevőnek számít.