Vágólapra másolva!
Szerdán játszotta idei utolsó mérkőzését a magyar labdarúgó-válogatott, s ez volt Gellei Imre szövetségi kapitány utolsó mérkőzése is. A drukkerek már az Eb-selejtezőn elért negyedik hely után hangot adtak csalódottságuknak, a szerdai, Észtország elleni 0-1 után - amit 457 néző látott a helyszínen - pedig a legtöbben már csak legyintenek. Mit lehet tenni, van-e egyáltalán megoldás? A Fórumban megjelent olvasói véleményekből szemezgettünk.

Vívó nevű olvasónk első reakciója az észt meccs után: "Kell országunknak még egy ilyen veszteséges szégyenfolt, mint a labdarúgás? Azonnal megszüntetni minden támogatást!"

Vampire hunter szerint nem a kapitány a hibás: "Én nem hibáztatom Gelleit, és nem mondom, hogy azonnal távozzon. Nem ő volt kinn a pályán, nem tud a csatárok helyett gólt rúgni, a védők helyett szerelni. Viszont tényleg az a szomorú, hogy ha más a munkájában úgy teljesít, mint a fiúk a pályán, egy hét után az utcára kerül. Ilyen teljesítményért ennyi pénzt kifizetni..."

Füzi László egy kisebb tanulmányt "publikál" a fórumban, többek között ilyen gondolatokkal, mint: "Azt hiszem, a bázis a legfontosabb tényező egy ország labdarúgásában. Semelyik ország nem tehetségesebb önmagában a másiknál, én a szorgalomban, a munkában és a nagy számok törvényében hiszek. Elképzelhető, hogy olyan kis bázisból is előbújnak világsztárok, mint amekkora jelenleg a hazai, de egy komplett, ütőképes válogatott keretnyi aligha. Az utánpótlásra radikálisan több pénzt fordítanék, mint jelenleg, és nem plusz pénzt, hanem elvonnék az élvonalból (vagyis a tünetkezeléstől) olyan összegeket, melyeket 'felmutatható hozadék nélkül' költenek el."

"Húsz-harminc éves hiba, hogy a fogadkozások a válogatottal kapcsolatosak, és a lángnyelveket locsoljuk, nem a tűz forrását. Ez azért van, mert aki azt mondja, hogy adjanak a reformjai beérésének 15-20 évet, azt kiröhögik. Ehelyett azok kapnak bizalmat, akik csak a válogatottra fókuszálnak, és rövid időn belüli (2-3-4-5 év) gejzírszerű feltörést ígérnek felelőtlenül és alaptalanul, ezzel telt az elmúlt 15 év. Nekünk pedig maradnak a csalódások, illetve a nosztalgiázás, a felvételek és emlékek az 1953-as Wembleyből, az 1966-os Goodison-parkból, az 1986-os Népstadion-beli brazilverésről."

Ernidani a futballvezéreket hibáztatja: "Ennyit érünk! Remélem, Szieben, Bozóky és a többi dilettáns levonja a következtetést! El kell vonni minden pénzt a focistáktól, de legfőképpen a focit körülvevő hiénáktól! A foci egy játék! Aki szereti: csinálja. Rosszabbak már nem lehetünk!"

ChemZso nem csodálkozott az észtek győzelmén: "Nem ért váratlanul az eredmény, hisz pár napja a 'világhírű' albán csapat is csak alig-alig tudta legyőzni az észteket. Amúgy maradt ok a bizakodásra. Állítólag jövőre a grönlandi fókák is elindulnak a vb-selejtezőn."

Fagylaltos2 a nézőszámról emlékezett meg: "Egy dologról kellene azért elgondolkozni, ami mindennél riasztóbb tanulság: 457 néző... Úgy, hogy nincs tévéközvetítés sem! (Kíváncsi vagyok, a nagyokosok most mivel magyarázzák meg a bizonyítványt.) Magyarul: a kutyát sem érdekli ez a szánalmas tudású amatőrcsapat. Sok mindent elhittem volna erről az elképesztő nívótlanságról, de hogy egy másodosztályú kosárlabdameccsre többen kimennek, mint a futballválogatott nemzetközi meccsére..."

Woody Allen is hozzászólt: "Ajajjaj! Láttál már fóka-show-t, hogy hogy kezelik a labdát? Asszem csúnyán járnánk!"

Szponzi szerint "a magyar foci éppen olyan színvonalon teljesít, mint a mai magyar társadalom. Ennek legfontosabb válságjelenségei:
- a távlati tervezés hiánya
- dilettáns vezetés
- érték-válság: teljesítmény nélküli dotáció, a bóvli támogatása
- bulizás a közpénzek körül
- felkészületlenség, képzetlen munkaerő
- lelkiismeretlen munkavégzés
- a közösségi szellem hiánya
- képtelenség az együttműködésre
- munkavégzés helyett alibi tevékenység
- a kitartás hiánya
- megméretés esetén könnyelműsködés
Elfogadható magyar foci csak akkor lehet - mondjuk, 10 év múlva -, ha a fenti válságtünetek megszűnnek, azaz a futballban tevékenykedők hozzáértő (profi) módon, magáért a futballért tevékenykednek, és a pénzvilág is azt akarja. A "profi" futball üzlet, ebből szálljon ki az állam. Állami pénzt csak az iskolai testnevelésre szabad adni, meg az igazi amatőröket támogatni. A profi klubok éljenek meg vállalkozásként a piacról úgy, ahogy tudnak. Akkor se biztos, hogy sikerül az élvonalba emelkedni, de legalább nem csapjuk be egymást, és kevesebbe is kerül."

Papa Doc elzárná a pénzcsapot: "Muszáj, hogy fölélesszék a magyar focit? Így is elég pénzt beleöltek. Költsék a hajléktalanokra, vagy a kajak-kenura. Vagy tűzijátékozzák el a pénzt. Az is szebb, mint amit a pályán látunk."

Milanissima pozitívan gondolkodik: "Szerda óta nőtt a magyar foci megítélése világszerte! Ki verte meg a letteket? Elmondhatjuk magunkról, hogy megvertünk egy Eb-résztvevőt, ráadásul magabiztosan - igaz, csak itthon..."

lkovacs4 bojkottra szólít: "Nem könnyű, de próbálok olyan termékeket vásárolni, melyek gyártója nem szponzorálja az élfutballt."