Vágólapra másolva!

Ketten az ötvenből - Eto'o, Pauleta

Hivatalosan december 22-én hozza nyilvánosságra a francia France Football, hogy az újságírók választása alapján ki lett az esztendő legjobb labdarúgója, azaz ki érdemli ki az Aranylabdát. Összeállításunkban bemutatjuk a lehetséges jelölteket, ezúttal két rendkívül gólerős támadót, a kameruni Samuel Eto'ót és a portugál Pedro Pauletát.

A kameruni Nkonban született 1980. március 10-én, és első klubja az Avenir nevű egyesület volt, majd megfordult az UCB-ben is, végül pedig a Kadhji Sport Academy nevű futballiskolába került. Itt figyelt fel rá a Real Madrid, amely mindössze 16 évesen leigazolta, és Eto'o az 1996-97-es idényt már a királyi gárda B csapatában töltötte, igaz, egyetlen találkozón sem lépett pályára. A következő szezonra kölcsön is adták a Leganésnak, amelynek színeiben, a Segunda Divisiónban 28 mérkőzésen szerepelt és három gólt szerzett.

Némi meglepetésre bekerült az 1998-as világbajnokságra utazó kameruni keretbe, és pályára is lépett a mondiálon, amelyet követően már a Real Madrid első csapatához került. A Primera Divisiónban 1998 decemberében, az RCD Espanyol ellen mutatkozott be, és a barcelonaiaknak annyira megtetszett a játéka, hogy a bajnokság második felére kölcsön is vették, de Eto'o egyetlen meccsen sem szerepelt a klubnál.

A következő pontvadászatot megint a Realban kezdte, és ezúttal két találkozón kapott lehetőséget, majd ismét kölcsönadták, ezúttal az RCD Mallorcának, ahol végre rendszeresen játszhatott. 2000 elején Afrika-kupát nyert a kameruni válogatottal, majd ugyanezen év szeptemberében az olimpián is aranyérmet szerzett. 2001 nyarán a Baleár-szigeteki klub végleg megvette a Realtól.

Az év elején nem nagyon ment a kameruni támadónak, hiszen bár rendszeresen pályára lépett klubcsapatában, sehogyan sem tudott betalálni, a gólokat inkább uruguayi csatártársa, Walter Pandiani szállította Mallorcán. A jég csak áprilisban tört meg, amikor is a 29. játéknapon a Racing Santander ellen Eto'o kétszer is eredményes tudott lenni, és ez felszabadította benne a gátakat: a hátralévő nyolc fordulóban további hét gólt ért el, vagyis a tavaszi szezonban összesen kilencszer talált be. Részt vett a Real Madrid idegenbeli 5-1-es legyőzéséből is, ő szerezte a Mallorca harmadik találatát.

A bajnokság végeztével nem sok pihenőt kapott, mert kezdődött a Konföderációs-kupa, ahol a brazilok ellen győztes gólt ért el, majd visszatért Mallorcára, hogy pályára lépjen a spanyol Király Kupa döntőjében, amit tulajdonképpen egymaga döntött el: kiharcolt egy tizenegyest, majd rúgott két gólt. A nyáron mindenki biztos volt benne, hogy elhagyja a Mallorcát, és egyes hírügynökségek kész tényként jelölték, hogy a Valenciába szerződik, ám a transzfer végül meghiúsult. A csapat azonban menet közben jelentősen meggyengült, és Eto'o állítólag ki is jelentette, hogy a jelenlegi pontvadászat végeztével mindenképpen új csapatot keres magának. Egyelőre azonban a Mallorcában ontja a gólokat, az ősszel eddig ötször talált be, és háromszor az UEFA-kupában is eredményes volt.