Vágólapra másolva!
A Modena FC-nek az előző szezonban újoncként nem is lehetett más a célkitűzése, mint a bennmaradás kiharcolása, és ez végül is sikerült a csapatnak, még ha csak az utolsó fordulóban is. A célok a jelenlegi pontvadászatban sem változtak, és jelenleg úgy tűnik, a nyári játékosmozgás ellenére a klub jó úton halad afelé, hogy ismét megőrizze élvonalbeli tagságát, bár a legutóbbi bajnokság tanulságai intő jelként lebeghetnek a szurkolók előtt.

A Modena FC feljutása tavaly az olasz labdarúgás egyik nagy sikersztorija volt, hiszen a klub a harmadik vonalból két év alatt verekedte fel magát a legjobbak közé. Az egyesületnek ráadásul azt is sikerült elkerülnie, hogy csak villámlátogatást tegyen a Serie A-ban, hiszen ha nehezen is, de megőrizte élvonalbeli tagságát, és ezt legtöbben a tréner, Giovanni de Biasi érdemének tudták be, aki a Serie C-ből az első osztályba vezényelte és ott benn is tartotta a csapatot. A szakember azonban nem sokáig ünnepelt a Modenával, hiszen alig ért véget a pontvadászat, bejelentette, hogy távozik az egyesülettől. De Biasi azzal magyarázta döntését, hogy új kihívásokra van szüksége, és ezért elfogadta a Brescia felkérését.

A modenaiak természetesen nem örültek a dolgok ilyetén alakulásának, ám sok idejük nem volt a szomorkodásra, hiszen meg kellett találniuk az új szakvezetőt. A hírek szerint a Torino volt mestere, Giancarlo Camolese neve is felmerült az egyesületnél, de végül nem ő lett a megoldás, hanem Alberto Malesani, aki nemzetközileg is ismert szakvezetőnek számít. A tréner pályafutása során megfordult többek között a Fiorentinánál, szülővárosának, Veronának mindkét klubját, a Chievót és a Hellast is irányította, de legnagyobb sikerét az AC Parma mestereként érte el, hiszen a parmaiakkal olasz kupát és UEFA-kupát is nyert. Az előző idényben ismét a Hellas Veronánál dolgozott, és sikerült benntartania a csapatot a Serie B-ben, most pedig valami hasonló feladat várt rá, azzal a különbséggel, hogy ezúttal az élvonalbeli tagság megőrzése volt a cél.

Ami a játékoskeret változását illeti, Malesaninak bele kellett törődnie, hogy jó néhány kulcsember távozik a gárdától. Az előző szezon egyik nagy felfedezettje, a nyolc gólt szerzett támadó, Giuseppe Sculli a Chievóhoz került - ebbe a Modenának nem sok beleszólása volt, lévén a labdarúgó játékjogát a Juventus FC birtokolja, és a csatár csak kölcsönben volt az egyesületnél. A Brescia két focistát is elhappolt Modenából, Giuseppe Coluccit és Stefan Maurit: ők mindketten alapemberei voltak az együttesnek, de elment a biztos kiegészítő játékosnak számító Andrea Fabbrini is, mégpedig a másodosztályú Torinóba. Az viszont mindenképpen jó hírnek számított hogy a több élcsapat által is csábított francia támadó, Diomansy Kamara végül a maradás mellett döntött.

Az erősítések tekintetében a klub vezetősége nem nagyon vesződött azzal, hogy alaposan szétnézzen a játékospiacon, ehelyett csak egyetlen klubra koncentrált: a tavaly a Modenával együtt feljutott, ám rögtön ki is esett Comóra. A modenaiak elnöke, Romano Amadei remek viszonyban van a Como első emberével, Enrico Preziosival, és ennek köszönhetően a Modena összes új szerzeménye (egy kivételtől eltekintve) a tóparti együttestől jött. Összesen öt futballistáról van szó: Riccardo Allegretti, Nicola Amoruso, Nicola Corrent, Vedin Music és Cristian Stelini az előző szezonban egyaránt tevékeny részesei voltak annak, hogy a Como végül kiesett a Serie A-ból, a Modenánál ennek ellenére úgy vélték, hogy megfelelő erősítést jelenthetnek. Az újak közül Carlo Taldo az egyetlen kivétel, aki a Cataniától érkezett vissza - őt ugyanis tavaly csak kölcsönbe engedték át a másodosztályú egyesületnek.

Úgy tűnik azonban, hogy Malesani mestert nem nagyon kérdezték meg arról, hogy kiket igazoljon a vezérkar, mert az új szerzemények közül egyelőre csak ketten kapnak rendszeresen játéklehetőséget. Allegretti eddig minden mérkőzésen pályára lépett, és Amoruso is csak egy összecsapást hagyott ki, de a többi ex-comói bizony csak elvétve lépett pályára. A szakember tehát elsősorban az előző szezon keretére támaszkodik, és az eredmények egyelőre őt igazolják, hiszen a Modena kilenc forduló után az előkelő nyolcadik helyen áll.

A gólszerzéssel ugyan kissé hadilábon áll a csapat, hiszen mindössze tízszer talált be (Kamara egymaga háromszor volt eredményes, érdemes volt tehát megtartani), a védelem viszont annál biztosabban áll a lábán, csupán nyolc alkalommal kapitulált: kevesebbszer, mint a listavezető Juventus FC. A drukkerek azonban egyelőre nem nagyon mernek bizakodni, hiszen tisztában vannak vele, hogy az igazán nehéz ellenfelek még csak most következnek, arról nem is beszélve, hogy ugyanebben az időszakban az előző idényben az együttes még jobban állt, ám jött egy 11 mérkőzésből álló nyeretlenségi sorozat, és a gárdának végül alaposan meg kellett küzdenie a bennmaradásért.