Vágólapra másolva!
Egy lengyel szélhámos 4 millió 860 ezer dollárt csalt ki a híres brazil futballcsillagtól, Romariótól. A csatárt szerdán személyesen hallgatta meg a lublini ügyészség, amely csütörtökön közleményben hozta nyilvánosságra, hogy ennek alapján a labdarúgó hírességet hivatalosan sértettnek nyilvánította. A szélhámos, Piotr O. idén február óta letartóztatásban van.

A lublini ügyészség több rendbeli, Lengyelországban és Európa területén elkövetett csalással, továbbá nagy volumenű pénzmosással és 18 millió zloty (egymilliárt forint)jövedelemadó meg nem fizetésével vádolja. A 36 éves technikus, aki folyékonyan beszél angolul és németül, a körülményektől függően hol orvosnak, hol közgazdász doktornak, hol vállalkozónak, hol diplomatának adta ki magát. Több hamis útlevéllel is rendelkezett.

Az ügyészség eddigi vizsgálatai alapján kiderült, hogy Romario 4 millió 850 ezer dollárt utalt át egy, a Piotr O. és amerikai társa által megjelölt svájci számlára. További részleteket az ügyészség a nyomozás érdekeire való tekintettel nem árult el.

Piotr O. letartóztatása után idén márciusban azt vallotta, hogy annak az amerikai személynek volt a tanácsadója, aki Romario pénzét egy svájci bankban kezelte. Az volt a feladata, hogy segítsen a pénz - Romario 20 éves aktív sportolói pályafutása megtakarításainak - jövedelmező befektetésében. Ezért mintegy 4,8 millió dollár jutalékot kapott.

A nyomozás kiderítette, hogy Piotr O. nagy pénzösszegek fölött rendelkezett, amelyeket különböző társaságokba fektetett be. Lublin környékén három háza és Lengyelország-szerte még több ingatlana van. Az ügyészség olyan dokumentumokat talált nála, melyek arról tanúskodnak, hogy milliós összegekkel rendelkezett egy ciprusi bankban és nagy mennyiségű aranyat helyezett letétbe egy Banja Luka-i (Bosznia-Hercegovina) pénzintézetben. Nagy értékű antik tárgyai és több luxusautója is van.