Vágólapra másolva!

A román sikergeneráció több tagja is edző lett

A kilencvenes évek második felében a román labdarúgás egyik újkori fénykorát élte, keleti szomszédunk válogatottja 1994 és 2000 között mindegyik nagy világversenyen jelen volt, és az amerikai vébén be is jutott a legjobb nyolc közé. A sikeres generáció több jó néhány tagja visszavonulása után sem szakadt el a futballtól, és edzősködéssel keresi kenyerét, több-kevesebb sikerrel.

Elsőként természetesen a legnagyobb sztárral, Gheorghe Hagival kell kezdenünk, aki a 2000-es Európa-bajnokságot követően vonult vissza, de nem sokáig maradt távol a román válogatottól, hiszen már a 2002-es világbajnoki selejtezők alatt sikerült "kifúrnia" a szövetségi kapitányt, Bölöni Lászlót, és átvette szerepét. Túl sok sikerrel azonban nem járt, hiszen bár a gárda, története során először, legyőzte a magyar csapatot (ha tudták volna, hogy ez nem is olyan nagy dicsőség...), ám a portugálokat nem tudta megelőzni, majd a pótselejtezőn nagy meglepetésre elvérzett Szlovénia ellen, és így lemaradt a vébéről. Hagi tudta, mi a kötelessége, lemondott posztjáról, hogy aztán idén nagy meglepetésre elfogadja a török Bursaspor invitálását. A bursai egyesület az előző idényben kis híján kiesett a legjobbak közül, ám Hagitól azt remélték, hogy élcsapatot csinál a gárdából. A tréner magával is vitte három honfitársát, köztük a sokszoros válogatott Viorel Ganeát is, de itt sem járt sikerrel, hiszen már nem ő ül a csapat kispadján: a gyenge eredmények miatt lemondott.

Valamivel sikeresebben dolgozik az 1994-es világbajnokságon az argentinok elleni nyolcaddöntőn emlékezetes szabadrúgásgólt szerző Ilie Dumitrescu. Ő is 2000-ben fejezte be pályafutását, mégpedig Mexikóban, az Atlante gárdájánál, majd hazatérve hamarosan belőle is edző lett: 2001 januárjában az Otelul Galati kispadjára nevezték ki. A következő szezont az FC Brasovnál kezdte, ám innen záros határidőn belül menesztették. Ezt követően Ciprusra szerződött, ahol az újonc Alki Lanraca együttesével nagy meglepetésre sikerült kiharcolnia a bennmaradást. 2002 nyarán aztán innen is leköszönt, majd rövid ideig a román utánpótlás-válogatottat irányította, hogy júniusban a szintén ciprusi Apollo Limassol trénere legyen. A limassoliakkal jelenleg vezeti a bajnokságot Afrodité szigetén, ami nagy szenzációnak számít az országban.

Marius Lacatus már az 1990-es világbajnokságon is ott volt, és bár a román foci legnagyobb sikerét, az 1994-es vébét kihagyta, négy évvel később ott volt Franciaországban, vagyis ő is a fent említett generációhoz tartozik. Visszavonulását követően a Steuaa pályaedzője lett, majd dolgozott az FC Nationalnál, volt a panamai válogatott pályaedzője (!) lett, Közép-Amerikából visszatérve pedig az Otelul Galatit vezette az ötödik helyre 2002-ben. Ezután szülővárosa, Brassó együttesének lett a mestere, és jelenleg is az FC Brasov vezetőedzőjeként dolgozik. Bár a szezon során egyszer már lemondott poszjáról - a Petrolul Ploiesti elleni 5-0-s vereség után -, a vezetőségnek sikerült őt maradásra bírnia.

Két egykori sokszoros válogatott játékos a minap került egy csapat élére. Dan Petrescu még a 2000-es Európa-bajnokságon is szerepelt, sőt az előző idényben párszor pályára lépett az FC National színeiben, ám ekkor már elsősorban a pályaedzői feladatokat látta el a csapat olasz mestere, Walter Zenga mellett. A nyáron aztán egy másik bukaresti együtteshez, a másodosztályú Sportul Studenteschez került, amellyel féltávnál vezette a második vonal küzdelmeit. A minap aztán nagy meglepetésre a Rapid Bucuresti vezetőedzőjének nevezték ki, leváltva a klub egyik élő legendáját, Mircea Rednicet. Petrescu hároméves szerződést írt alá a Rapidnál, és kijelentette, hogy csapatánál igyekszik meghonosítani azt a mentalitást, amit Angliában látott.

Ioan Lupescuról nem nagyon lehetett hallani azóta, hogy a Borussia Mönchengladbach és Bayer Leverkusen középpályásaként befejezte pályafutását. A sokszoros válogatott labdarúgó azonban nem szakadt el a sportágtól, hiszen Kölnben elvégezte a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) edzői tanfolyamát, olyan egykori klaszisokkal együtt, mint Andreas Thom, Ulf Kirsten, Thomas Doll vagy Tom Dooley. Akárcsak Thom, akit minap a Hertha BSC vezetőedzőjévé neveztek ki, Lupescu sem maradt sokáig munka nélkül, hiszen január elsejétől ő lesz az FCM Bacau trénere: a bákói egyesületnél Cristi Popovicit a múlt héten menesztették, és Lupescu feladata lesz a csapat megmentése a kieséstől.

Basarab Panduru neve már nem cseng olyan jól, mint a fent említett labdarúgóké, de ő is tagja volt az 1994-es világbajnokságon szerepelt gárdának, és megfordult a Benficában is. Ő tavaly kapta meg első edzői feladatát, amikor egykori csapattársa, Anton Dobos, aki időközben a Politechnica-AEK Timisoara tulajdonosa lett, őt nevezte ki az élvonalba feljutott csapat élére. Panduru nem sokáig vezényelhette a gárdát, hiszen kilenc forduló után menesztették, de idén októberben visszatért az együttes kispadjára.