Vágólapra másolva!
Aligha van még egy olyan klubelnök Olaszországban (kivéve talán a Milan mindenhatóját, Silvio Berlusconit), aki többet hallatna magáról, mint a Perugia vezetője, Luciano Gaucci. A presidente a minap azért fakadt ki, mert véleménye szerint összeesküvés folyik ellene, illetve klubja ellen annak érdekében, hogy a csapat kiessen a Serie A-ból. Szó se róla, a Perugia nem áll valami jól a campionatóban, ami azért meglepő, mert az idén megnyerte az Intertotó-kupát, és az UEFA-kupában túljutott a második fordulón.

Luciano Gaucci már a nyáron is főszereplő volt az olasz labdarúgásban, azonban akkor még nem a Perugia miatt: ugyanő a tulajdonosa a másodosztályú Cataniának is, amely az emlékezetes botrányt kirobbantotta a Serie B-ben, és aminek következményeként kis híján a teljes jelenlegi szezon veszélybe került. A klub ugyan kieső helyen végzett a második vonalban, de egyik mérkőzését megóvta, s az eset odáig fajult, hogy a végén a Serie B létszámát 24-re növelték, és az ügynek az élvonalra nézve is lett következménye, hiszen a következő szezonban nem 18, hanem 20 klub szerepel majd a legjobbak között.

Mindeközben Gaucci a Perugiát sem hanyagolta el, annál is inkább, mert a gárda elindulhatott az UEFA Intertotó-kupában, így a nyári átigazolásokat a szokásosnál korábban el kellett intézni. Ahogy azt megszokhattuk, a Perugia megint elsősorban az alacsonyabb osztályokból szerződtetett új focistákat, és a presidentének ismét volt egy olyan húzása, amire az egész világsajtó felkapta a fejét: kontraktust ajánlott a líbiai Szaadi Kadhafinak, aki nem más, mint az ország vezetőjének, Moamar Kadhafinak a fia, egyben a Líbiai Olimpiai Bizottság elnöke, valamint 7,5 százalékban a Juventus részvényese.

Noha a klubnál váltig állították, hogy Kadhafi ugyanolyan bánásmódban részesül, mint a csapat többi tagja, ezt senki sem hitte el, mint ahogyan azt is sokan kétségbe vonták, hogy a líbiai futballista játéktudása alapján került be a keretbe. Mindezt alátámasztotta, hogy egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára, ám a csapat ennek ellenére (vagy éppen ezért) remekül szerepelt az Intertotó-kupában, és megnyerte a sorozatot, ráadásul úgy, hogy egyetlen gólt sem kapott.

Ez azért is kitűnő teljesítmény volt, mert a védelem három tagja közül ketten a nyáron érkeztek a csapathoz, és egyáltalán nem ismert focistákról volt szó: Dzsamal Alioui az Olympique Lyon tartalékcsapatában futballozott, míg a mali Souleymane Diamoutene a negyedosztályú Lucchese focistája volt. A piros-fehérek Serie A-ban nem is tudták megismételni a nemzetközi porondon nyújtott teljesítményüket, itt az ötödik játéknapon fordult elő először, hogy a Perugia megúszta kapott gól nélkül, és ez is közrejátszott abban, hogy Serse Cosmi együttese sehogyan sem tudott meccset nyerni. Menet közben a gárda megszerezte a szenegáli Ferdinand Colyt a védelmet erősítendő, ám ez a transzfer sem segített sokat a csapaton, az eredmények csak nem akartak javulni.

Gauccinak persze más elképzelése van az eredménytelenség okáról: az elnök egy élő televíziós műsorban kijelentette, hogy véleménye szerint szándékos összeesküvés folyik személye ellen a nyári Catania-ügy miatt. Elmondta, hogy a bírók rendszeresen a Perugia ellen fújnak - és mindezt a nyilatkozatot még a Lazio elleni találkozó előtt tette. A római összecsapáson aztán a Perugia úgy szenvedett vereséget, hogy a gárdából három játékost is kiállítottak: Diamoutene, Marco di Loreto és Giovanni Ignoffo is piros lapot kapott, vagyis az az egyedülálló eset fordult elő, hogy a teljes védelmet idő előtt leparancsolták a pályáról - arról nem is beszélve, hogy Cosmit is elküldték a kispadról, miután kis híján összeverekedett az egyik hazai futballistával.

És ha mindez nem lett volna elég botrány, kiderült, hogy Kadhafi (aki egyszer sem lépett pályára, de több alkalommal is ott ült a kispadon) az egyik doppingvizsgálaton pozitív eredményt produkált. Szervezetében a norandoszteron nevű tiltott hatóanyagot találták meg, és mivel a klub nem kérte a B próbát, így valószínű, hogy nem valamiféle tévedésről volt szót.

Összeesküvés-elmélet ide vagy oda (mellékesen: az Empoli elleni hazai, 1-1-es döntetlenre végződött találkozón a játékvezető két Perugia-találatot is érvénytelenített), Cosminak gyorsan ki kellene valamit találnia. A tréner a játékoskeret megerősítését tartja megoldásnak, és már most sikerült két új focistát szereznie: olyan játékosokat, akiknek jelenleg nem volt klubjuk, így az átigazolási időszakon kívül is megszerezhetőek voltak.

Az ausztrál kapus, Zeljko Kalac sérülése miatt mindenképpen szükség volt még egy portásra, aki Stefano Pardini lett: ő korábban a Sambenedettesében védett, a csatársorba pedig az az Alessandro Ianuzzi érkezett, aki már több élvonalbeli klubnál is megfordult, legutóbb pedig a Messinában szerepelt. Januárra pedig azt a Maurizio Baciocchit szemelte ki a szakember, aki jelenleg az amatőrbajnokságban, vagyis az ötödik vonalban szereplő Orvietanában rúgja a bőrt. Ő az 1996-97-es idényben egy mérkőzés erejéig már pályára lépett a Serie A-ban, éppen a Perugia színeiben, de pályafutása nagy részét a profi futballon kívül töltötte.