Vágólapra másolva!
Hivatalosan december 22-én hozza nyilvánosságra a francia France Football, hogy az újságírók választása alapján ki lett az esztendő legjobb labdarúgója, azaz ki érdemli ki az Aranylabdát. Összeállításunkban bemutatjuk a lehetséges jelölteket, ezúttal Thierry Henryt és Andrij Sevcsenkót.

A Gazzetta szerint Nedvedé az Aranylabda

Gyermekkorában azt tanácsolták neki, hogy inkább atlétának álljon, de Henry maradt a focinál. Tizenhárom évesen került a Monacóba, három évvel később mutatkozott be az első csapatban, és hamarosan meghatározó játékos lett. 1997-ben bajnoki címet nyert, a következő évben pedig tagja volt a vébégyőztes csapatnak.

Az 1998-99-es szezon közben a Juventusba szerződött, ahol nem ment neki a játék, így fél év elteltével az Arsenalba igazolt. Arsene Wenger keze alatt valósággal újjászületett, és a világ egyik legjobb csatára vált belőle. Amióta az Ágyúsoknál futballozik, nem volt rossz idénye, egyedüli a tavalyi világbajnokságon okozott csalódást, ahol az uruguayiak ellen ki is állították.

Noha az év első felében sem futballozott rosszul, saját magához képest tavasszal nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, és ennek köszönhetően az Arsenal is csalódottan zárta a legutóbbi szezont. A BL-ben már a második csoportkörben elvérzett a gárda, Henry csupán a Valencia elleni mérkőzésen talált be, a bajnokságban pedig többpontos előnyt leadva második lett a MU mögött.

A francia támadó tavasszal "csak" kilenc gólt ért el, igaz, ebből kettőt éppen a Manchester elleni rangadón, és így a gólkirályi címről is lecsúszott, Van Nistelrooy egy találattal megelőzte. Henry a nyáron a Konföderációs-kupán vigasztalódhatott: a gallok az ő vezérletével megnyerték a tornát, négy találattal gólkirály lett, őt választották meg a viadal legjobb játékosának, és a döntőben ő szerezte a mindent eldöntő aranygólt.

A válogatottban amúgy sem lehetett rá panasz, az Eb-selejtezők során idén négy gólt ért el, és a németek elleni barátságos mérkőzésen is fantasztikusan futballozott. Igaz, ez utóbbi a teljes őszi teljesítményére igaz: a Premiershipben 14 forduló alatt tíz gólt szerzett, a Bajnokok Ligájában pedig az Inter elleni idegenbeli 5-1-es győzelem során játszott egészen ellenállhatatlanul. A FIFA World Player szavazáson ott van az első három között, könnyen lehet, hogy az Aranylabda-voksoláson is dobogós lesz, még ha valószínűleg nem is ő nyeri a trófeát.