Vágólapra másolva!
Mondhatnánk, hogy a 2003-as esztendő teljesen eseménytelenül telt el, hiszen nem volt Európa-bajnokság, Afrikai Nemzetek Kupája, Copa América, de még olimpia sem, ennek ellenére a hamarosan magunk mögött tudott év azért nem volt hiányában fontos történésnek. A minden évben megrendezett viadalokon kívül (BL, UEFA-kupa, nemzeti bajnokságok) mellett azért volt egy Konföderációs-kupa, befejeződtek az Eb-selejtezők, és természetesen a szokásos nyári transzfermizéria sem maradt el.

Sport 2003 - mind megnézem!

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elképzelése szerint az idei év legfontosabb eseménye a Konföderációs-kupa lett volna, ám a klubok, de még maguk a játékosok nagy része szerint is ez egy teljesen fölöslegesen létrehozott viadal, ami csak arra jó, hogy növelje a focisták leterheltségét.

Az idei torna után nehéz lenne ezzel nem egyetérteni, és ennek sajnos szomorú apropója van, hiszen a Konföderációs-kupára valószínűleg senki sem azért fog emlékezni, mert a francia válogatott remek játékkal az első helyen végzett, hanem a kameruni focista, Marc-Vivien Foé halála miatt. A játékos a Kolumbia elleni elődöntőn esett össze a pályán, és többé már nem tért magához, innentől kezdve pedig az egész viadal értelmét veszítette.

Maradjunk inkább annyiban, hogy az év legfontosabb eseménye a Bajnokok Ligája volt, amelynek során az elmúlt két esztendőben alaposan leszerepelt olasz labdarúgás visszaszerezte renoméját: a legjobb négy közé ugyanis három talján gárda jutott be. A végső diadal az AC Milané lett, aminek a szép futball kedvelői nem nagyon örültek, elvégre mindez nem a látványos támadójáték, hanem a rendkívül hatékony védekezés diadala volt: nem csoda, hogy maga a döntő is tizenegyesekkel dőlt el.

Az UEFA-kupa fináléja ellenben az elmúlt években megszokott gólzáporos találkozót hozta, pedig két különböző futballkultúra, a brit és a dél-európai csapott össze. Az FC Porto diadala az utóbbi győzelmét hozta, így a szép futball szerelmesei ismét nyugodtan hátradőlhettek.

Kontinentális kupákat persze nem csak Európában rendeztek: Ázsiában első ízben került sor a Bajnokok Ligájára, és a történelmi diadal az arab Al-Ainé lett, amelynek kispadján a francia Bruno Metsu ült; Afrikában a nigériaiak örülhettek, mégpedig nagyon.

Hiszen a kontinens történetében először fordult elő, hogy az ország képviselője nyerte meg a BL-t (a győztes az Enyimba Rangers lett); Dél-Amerikában pedig immár szinte megszokott módon az argentin Boca Juniors nyerte a Libertadores-kupát, az elmúlt négy évben harmadszor. A Boca aztán a Világkupát is begyűjtötte az AC Milannal szemben, így jelenleg papíron a genovaiak alkotják a világ legjobb klubcsapatát.

Amivel persze sokan nem értenek egyet: a legtöbben a Real Madridra esküsznek, nem véletlenül, elvégre a "galaktikusok" színeiben rengeteg világklasszis futballozik, köztük a nyáron nagy felhajtás közepette szerződtetett David Beckham. Ennek ellenére a Real (igaz, még az angol nélkül) "csak" a spanyol bajnokságot tudta megnyerni, a BL-ben elbukott a Juventus ellen, amely végül szintén "csupán" egy bajnoki címet mondhatott magáénak, akárcsak a Bayern München vagy a Manchester United. A Bajnokok Ligája új kiírásában viszont mindegyikük ott van a legjobb 16 között, és a címvédő Milannal együtt ők számítanak a legnagyobb esélyesnek.

Válogatott szinten az Eb-selejtezők okozták a legtöbb izgalmat 2003-ban, és a legtöbb csoportban nem született meglepetés, a kontinensviadalra a jól megszokott csapatok kerültek ki: volt, ki könnyebben (franciák, olaszok), és volt, ki csak pótselejtező után (Hollandia). A legnagyobb szenzáció a magyar válogatott csoportjában született, ám mindezt sajnos nem Gellei Imre csapata, hanem Lettország okozta, amely a pótselejtezőt is sikerrel vette, és így jelen lesz a kontinensviadalon.