Vágólapra másolva!
A japán Nakata Hidetosi lett az első, aki elhagyta a rendkívül nehéz anyagi helyzetbe sodródott Parma labdarúgócsapatát. A 26 éves irányító félévre a Bolognához került kölcsönbe.

"Carlo Mazzone miatt döntöttem a Bologna mellett. Első olasz egyesületemnél, a Perugiánál már dolgoztunk együtt, s akkor nagyon jól megértettük egymást" - mondta a japán válogatott csapatkapitánya. Nakata 2001 nyarán 26 millió dollárért került a Romától a Parmához.

Az ANSA olasz hírügynökség szerint Nakata klubváltásával 900 ezer eurót spórol meg a tabella hatodik helyén álló klub, amely azért került bajba, mert a tulajdonos Stefano Tanzi cége, a Parmalat Finanziaria óriási, több milliárd eurós adósságot halmozott fel az elmúlt években, így most nem jut pénz a futballra sem. A klubnak a januári átigazolási időszakban valószínűleg az összes klasszisát el kell adnia, ám ígéretet kapott: nem hagyják megszűnni a klubot. A tartozások miatt csődeljárás alá vonták az élelmiszeripari vállalatot.

Maga a klub is veszteséges, hiszen az előző idényben 77 millió eurós deficittel zárt, s a hiányt a Parmalat nem tudja pótolni. A cég részvényesei egy hét múlva tartanak ülést, így legkorábban akkor születhet döntés az együttessel kapcsolatban. További rossz hír: az olasz médiában új főtámogatóként aposztrofált parmai konzorcium vezetői bejelentették, hogy nem áll szándékukban pénzt fektetni a sportba. Mindemellett Enrico Bondi csődbiztos megígérte: mindenképpen olyan megoldást keres, hogy a Parma ne jusson a Fiorentina sorsára, azaz ne szűnjön meg, illetve ne minősítsék alacsonyabb osztályba.

A La Gazzetta dello Sport című olasz sportnapilap szerint az értékesítendő játékosok listáján többek között Adriano (60 millió euró), Sebastian Frey (15), Matteo Ferrari (15), Daniele Bonera (18) és Marco Marchionni (15) neve szerepel.

Tanzi 1990-ben vásárolta meg az egyesületet, s hamar fel is virágoztatta a futballcsapatot, hiszen háromszor olasz kupát (1992, 1999, 2002), kétszer pedig UEFA-kupát (1995, 1999) nyert a gárda, továbbá 1993-ban a KEK-ben és az európai Szuperkupában is diadalmaskodott.