Vágólapra másolva!
Hétfőn nem sokkal dél előtt Lothar Matthäus elfoglalta szobáját az MLSZ Róbert Károly körúti székházában, majd a szövetség vezetőivel szorgos tárgyalásokba kezdett. Bozóky Imre MLSZ-elnök tájékoztatása szerint az új magyar kapitányt segítő szakmai stáb két héten belül teljesen kialakulhat.

A német szakvezető hétfőn mindenkinek bemutatkozott az MLSZ-székházban, szakmai stábjának összetételét azonban továbbra is homály fedi. Csak annyi bizonyos, hogy a leendő pályaedzőnek folyékonyan kell tudnia németül. Ennek alapján felmerült Varga Zoltán, Nyilasi Tibor, Détári Lajos és a Mönchengladbach utánpótlásával foglalkozó László Csaba neve.

"Úgy láttam, Lothar Matthäus elégedett volt a székházban tapasztalt körülményekkel, és az MLSZ munkatársai is kedvesen fogadták őt" - mondta Bozóky Imre MLSZ-elnök Matthäus első munkanapjáról, majd így folytatta: "Később dr. Mezey Györgynél közel fél órát beszélgettünk a magyar futballról, ezen belül a játékosokról, a sportág körülményeiről, majd a találkozás végén abban maradtunk, Lothar Matthäus a hét végén részt vesz az edzőtovábbképzésen is. Ezt követően a német trénerrel szóba került a vb-selejtezők közelgő programegyeztetése is."

Kérdésünkre, hogy a Székelyudvarhelyen született, ám 17 éve Németországban, jelenleg a Mönchengladbach U16-os együttesénél dolgozó, a napokban Budapestre érkezett László Csabával is tárgyalt-e mint Matthäus leendő pályaedzője, dr. Bozóky ezt felelte: "Igen, tárgyalok vele is ez ügyben, mint ahogy másokkal is. A jelenlegi állás szerint azt mondhatom, két héten belül teljesen kialakulhat a stáb, amely az új kapitány munkáját segíti majd."

László Csaba személye egyébként azért is lenne optimális Matthäus segítőjeként, mert a 150-szeres német válogatottnak pillanatnyilag nincs edzői végzettsége, míg az Erdélyből indult szakember rendelkezik a kölni diplomával. A Nationalelf esetében egyébként hasonló a felállás, ahol a Borussia Dortmundot is dirigáló, ugyancsak kölni diplomát szerzett Michael Skibbe az edző, Rudi Völler pedig a szövetségi kapitány.

Matthäus, akinek megbízatása 2005. december 31-ig szól, februárban egy ciprusi tornán debütál a válogatottal.

Bánki József