Vágólapra másolva!
Az algériai  származású francia futballfenomén, Zinedine Zidane a franciák első számú kedvence: a legutóbbi IFOP-felmérésben az első helyre tört a népszerűségi listán, amelyen az államfő, Jacques Chirac a 42. helyen szerepel.

A korábbi sikerlistákat éveken keresztül a szegényeket segítő Emmaus Alapítvány szellemi szülőatyja, Pierre abbé vezette, Zidane biztos befutó volt a mindenkori második helyre. A 91 éves apát a közelmúltban maga kérte, hogy a jövőben ne vegyék fel nevét a népszerűségi verseny jelöltlistájára.

"Páratlan erőt ad nekem, hogy Pierre apát nyomdokaiba léphettem a franciák szívében" - jelentette ki a Le Journal du Dimanche (JDD) legújabb számának adott interjúban a marseille-i világsztár.

A hazai rajongók körében Zizounak becézett 31 éves labdarúgózseni nem "ezüstkanállal a szájában" jött a világra - jegyezte meg róla egy szintén népszerű tévériporter. Zidane a vele készült interjúban mindenekelőtt családjának és a befogadó közegnek tulajdonítja, hogy honfitársai a dobogó legmagasabb fokára helyezték.

Csúcsokra szárnyaló karrierjében az elemzők a helyét követelő, sikerekkel igazolt tehetség és a francia társadalom integráló képességének szimbólumát látják. "A kivételezettek közé tartozom - mondta el az interjúban Zidane -, de nem vagyok állandó extázisban attól, amit elértem. Amivé váltam, azt elsősorban a családomnak köszönhetem, a nevelésnek, amelyben részesültem. Én és testvéreim nagyon korán megértettük, hogy másokhoz képest kettős erőfeszítéssel kell küzdenünk s hogy kétszeresen kell kivívnunk az elismerést".

Zidane kérdésre válaszolva kijelentette, a muzulmán vallást hívőként gyakorló családjában nem okozott konfliktust, hogy ő, aki nem gyakorolja hitét, a spanyol származású francia Véronique-kal kötött házasságot. Elmondása szerint szülei semmit nem kényszerítettek rá, de anyja és apja egyaránt hatással volt útválasztására.

A JDD-ben közzétett felmérés második helyén Michel Sardou énekes, a dobogó harmadik fokán Nicolas Hulot tévés személyiség áll. Az énekes Johnny Hallyday-nak a 4. hely jutott, a színészek közül Belmondo a 14., Dépardieu a 19., Philippe Noiret a 22. a sorban.

A rokonszenv-versenyen a politikusok nem arattak túl sok babért. A legelső, aki a 29. helyen került fel a listára, Bernard Kouchner szocialista párti honatya, az ENSZ korábbi koszovói különmegbízottja, az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet alapítója. Jacques Chirac elnök 42-ikként, közvetlenül Laeticia Casta topmodell mögött foglal helyet.