Vágólapra másolva!
Még mindig meglehetősen kevés országban pattog a labda, sok helyen téli szünet van, de azért akadt esemény a legnívósabb bajnokságokon kívül is. A franciáknál például rangadóra került sor, az első Monaco a második Lyont fogadta, és győzelmének köszönhetően egyre magabiztosabban vezet; Görögországban ezzel szemben a listavezető Olimpiakosz vereséget szenvedett, és előnye egypontnyira csökkent. A skótoknál kupafordulóra került sor, és a brit hagyományoknak megfelelően akadt meglepetés: 1960 óta először fordult elő, hogy egy amatőr együttes bejutott a legjobb 16 közé.

Az idei esztendő első bajnokija Franciaországban akár az aranyérem sorsát is eldönthette, hiszen a listavezető AS Monaco ellenfele az üldözőbolyt vezető (és egyben címvédő) Olympique Lyon volt, és míg egy esetleges lyoni győzelem ismét nyílttá tehette volna a versengést, addig a monacóiak diadala még nagyobbá tehette a nagyhercegség csapatának fölényét.

A két alternatíva közül végül az utóbbi valósult meg, a Monaco továbbra is egyeduralkodónak számt a Ligue 1-ben, és nehéz elképzelni, hogy ne Morientesék nyerjék meg a pontvadászatot. A lyoniak az első félidőben még jól tartották magukat, de tíz percen belül két súlyos csapás is érte őket: a 24. minutában lesérült első számú csatáruk, Giovane Élber, majd tíz percre rá a a gárda fiatal balhátvédje, Berthod nagyot bakizott, rövid hazafejelésére Giuly lecsapott, és megszerezte a vezetést a Monacónak.

A második játékrészben a hazaiak Morientes fejesével növelték előnyüket, és miközben a Lyon kitámadt, az utolsó percben egy ellentámadás után megítélt teljesen jogos tizenegyessel a Monaco ismét betalált, fölényessé téve diadalát.

Úgy tűnik, hogy a Monaco esetleges ellenlábasa a PSG lehet, amely a hét végén kínkeservesen legyőzte a kiesés ellen küzdő Lille-t, és ezzel feljött a második helyre. A párizsiak egy meglehetősen szerencsés (vagy balszerencsés, nézőpont kérdése a dolog) öngóllal gyűjtötték be a három pontot, a vendégek frissen igazolt görög védője, Eftatosz Tavlaridisz juttatta a saját kapujába a labdát. A fővárosi gárda ezzel tehát már a dobogó második fokán áll, de lemaradása hét pont a Monacóval szemben.

Nagy a küzdelem a harmadik helyért, ahol a Lyon csak jobb gólarányával előzi meg az Auxerre-t - utóbbi gárda a Marseille-t győzte le, amelynek színeiben Fabien Barthez bajnoki bemutatkozása tehát nem a legjobban sikerült. Az OM már csak a hatodik helyen áll, és kevés esélye van arra, hogy kiharcolja a BL-ben való szereplést, ami könnyen a tréner, Alain Perrin állásába kerülhet.