Vágólapra másolva!
Lassan egy hónapja készül Pintér Attila irányításával a Ferencváros. A 38 éves vezetőedző szerint játékosainak a taktikai éberséget és az improvizációt kell elegyíteniük a pályán, akiktől Pintér mindemellett komoly és szenvedélyes futballt vár.

- Milyen állapotban vannak a játékosok, s egyáltalán, elégedett a munka tempójával? Ott tartanak, ahol ilyentájt elképzelte?
- Ahhoz a játékrendszerhez, amiben gondolkodom, nevezetesen, hogy tíz játékos védekezik és tíz játékos támad, még rengeteget kell dolgoznunk. Minden futballistának ugyanis meg lesz a maga feladata mind védekezésben, mind támadásban. Ezt szükséges tudatosítani minden játékosban, ezen a téren még akad bőven javítanivaló. Persze, lakva ismerjük meg egymást, ezért sem vagyok türelmetlen.

- A tudatos taktikai elemek mellett mennyire engedi kibontakozni a labdarúgókat a pályán?
- Nem csak engedem, hanem meg is fogom követelni ezt a fiúktól. A fegyelmezettség mellett a játékhoz mindenkinek hozzá kell tennie az egyéniségét, a tehetségét, amivel a jó Isten megáldotta. A tehetséget ugyanis senkitől sem lehet ellopni. Ezt a két dolgot, vagyis a taktikai éberséget és az improvizációt kell elegyíteni, a legfontosabb azonban, hogy egységes csapatként működjünk. Egyszerűen semmi sem mehet az eredményesség rovására, a csapat szent és sérthetetlen.

- Mennyire érzi az egységet, a klubbal való azonosulást a labdarúgókon?
- Egyre jobb a helyzet, aminek örülök. Vallom ugyanis, csak így lehetünk eredményesek. A klub címerében található három E betű, az erkölcs, erő, egyetértés mindent elmond a Fradi filozófiájáról, amivel az összes játékosnak kötelessége azonosulni.

- Nem tart attól, hogy a Fradi-induló,vagy az edzések előtti és utáni kézfogó miatt megmosolyoghatják?
- Mindent ki lehet röhögni és mindent el lehet ítélni. A Ferencvárosnál azonban ami jót tett a nagy elődöknek, az nyilván hasznára válik a maiaknak is. Ha a milliárdokat kereső Figo és Zidane képes mindent megtenni és megszakadni a Real Madridért, akkor Magyarországon egy Fradi-játékosnak legyen legalább akkora megtiszteltetés ebben a klubban szerepelni. Itt nem lehet focizgatni, itt futballozni kell. Komolyan és szenvedélyesen.

- A teremtorna debreceni döntőjében mennyire bosszankodott az elmaradt végső siker miatt?
- Bántott, hogy nem sikerült bekerülnünk a döntőbe, mégsem fogtam fel kudarcként az eredményt, hiszen végül is veretlenül végeztünk a harmadik helyen. Csak ismételni tudom, a Fradinak minden tornán, legyen az kispályás vagy nagypályás fellépés, csakis a győzelem lehet a célja. Debrecenben is erre készültünk, ez nem sikerült, ám nem marasztalhatom el a játékosokat, mivel eleget tettek minimális elvárásomnak, jól harcoltak, így emelt fővel vonulhattunk le a pályáról. Ezt mindig el tudom fogadni, mást nem.

- A próbajátékon az Üllői úton járt szlovák és cseh játékosok közül megtartanak valakit?
- Nem, elköszöntünk tőlük, így továbbra is a régi kerettel dolgozunk a tavaszi sikerekért.

Bánki József