Vágólapra másolva!
A francia bajnokság elsősorban a többi topliga legfőbb exportőrének számított az elmúlt években, ám a mostani téli átigazolási időszakban mintha ez a trend kissé változni látszana. A januári transzferek között ugyanis csak kettő olyan akadt, amelyben egy gall klubból valamelyik topligába szerződött volna egy focista - ezúttal inkább országhatáron belül cseréltek csapatot a labdarúgók.

Jó néhány egyesületnél úgy gondolták, hogy egyáltalán nincsen szükség erősítésre, így aztán öt olyan klub is akadt, amelybe nem érkezett új futballista. Érdekes módon az első három helyen álló csapatnál is ez volt a helyzet, sem az AS Monaco, sem az Olympique Lyon, sem pedig az AJ Auxerre nem szerződtetett senkit - bár utóbbi egyesület megegyezett a cseh René Bolf leigazolásáról, aki majd a nyáron hagyja el a Baník Ostravát. Az Olympique Lyontól ráadásul nem is távozott senki, és ezt további két egyesületre igaz még a francia élvonalban: a kiesés ellen küzdő Le Mans UC és a Montpellier SC vezetői is bíznak a jelenlegi keretben.

A legnagyobb fluktuáció a hagyományoknak megfelelően az Olympique Marseille-nél volt, amely az elmúlt évet kivéve mindig is híres volt arról, hogy gyakran cserélgeti focistáit. Az OM-től januárban négy labdarúgó távozott, és öten érkeztek, kérdés, hogy a klub jól járt-e ezekkel a cserékkel. A legnagyobb vérveszteségnek a középhátvéd Daniel van Buyten elengedése tűnik, akit azonban csak kölcsönbe adtak oda a Manchester Citynek, cserébe pedig az ugyancsak védő David Sommeilt kapták meg - ez nem tűnik minőségi cserének.

Elment még a csatár Dmitrij Szicsov, akit végleg eladtak a Lokomotiv Moszkvának, Fernandaót a Toulouse FC, Fabien Laurentit pedig az AC Ajaccio vette kölcsön. A másik korzikai klub, az SC Bastia viszont két labdarúgót is átengedett az OM-nek: a brazil bekk, Demetrius Ferreira kölcsönbe érkezett a Vélodrome stadionba, míg a középpályás Laurent Batlles végleg, potom 1,5 millió euróért. Rá egyébként érdemes odafigyelni, elvégre Batlles pályafutása során immár harmadszor vált klubot szezon közben: így hagyta el a Girondins Bordeaux-t, a Stade Rennest és most az SC Bastiát is. A marseille-iek negyedik szerzeménye Fabien Barthez volt, akinek személye mind a mai napig megosztja a drukkereket, az pedig, hogy a fiatal spanyol Koke, aki a Málaga CF első csapatába sem tudott beférni, mennyiben segíti majd az OM-et, nagy kérdésnek tűnik.

A fő trend egyébként a francia kluboknál az volt, hogy lehetőleg minél olcsóbban szerezzenek labdarúgókat, így elsősorban a kölcsönszerződések voltak jellemzőek, jó pár egyesület pedig olyan focistát igazolt, akinek nem volt klubja.

Az FC Nantes például a nyáron még nem tartott igényt a román Viorel Moldovanra, hogy fél év elteltével mégis szerződést ajánljon neki - a csatár pedig visszatérte utáni első két bajnokiján egyaránt betalált. Az RC Lens hasonlóan járt el egykori csatárával, Wagneau Eloi-val, míg az OGC Nice két rutinos labdarúgót is igazolt ingyen: az elmúlt fél évben sem Marco Simone, sem pedig Phillipe Léonard nem lépett pályára hivatalos mérkőzésen, de a nizzaiakat mindketten meggyőzték arról, hogy érdemes nekik kontraktust kínálni.

Zsolnai Krisztián