Vágólapra másolva!
A házigazda Tunézia 2-1-re legyőzte Marokkót a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája döntőjében, s ezzel először hódította el a trófeát. Tunézia szövetségi kapitánya, Roger Lemerre négy év alatt másodszor lett kontinensgyőztes, 2000-ben a franciák élén az Eb után ünnepelhetett.

Afrikai Nemzetek Kupája, döntő:
Tunézia - Marokkó 2-1 (1-1)
Radesz, 55 ezer néző
vezette: Falla Ndoye (szenegáli)
Tunézia: Bumnidzsel - Hagui, Dzsaidi, Trabelszi, Clayton - Nafti (Mnari, 46.), Benasúr (Godban, 57.), Buazizi, Csedli - Dzsaziri (Madebi, 71.), Dos Santos
Marokkó: Fuhami - Rumani (Zairi, 74.), Uaddu, el-Karkuri, Najbet - Regragui, Kisszi, Szafri (Jacubi, 64.), J. Hadzsi (Baha, 87.) - Sammak, Moktari
gól: dos Santos (16.), Dzsaziri (52.), illetve Moktari (38.)

A hazaiak nagy iramban kezdték a mérkőzést, s ez hamar eredményre vezetett, egy szép támadás végén Dos Santos szerzett gólt. Marrokó ezt követően sokkal nyíltabb játékot vállalt fel, s mezőnyfölénybe került. Az egyenlítő találat az első gólnál látott támadáshoz hasonlítható akcióból született, ám a befejezés még annál is szebbre sikerült: Hadzsi pontos beadását Moktari egy tökéletesen kivitelezett csukafejessel juttatta a hálóba.

A második félidő első része kiegyenlített játékot hozott, s némileg váratlanul ismét Tunézia szerzett vezetést a marokkói kapus hibájának köszönhetően: Clayton éles szögből leadott lövését Fuhami kiejtette, a kipattanót Dzsaziri az üres kapuba passzolta.

Az utolsó félórában a marokkóiak mindent egy lapra feltéve támadtak, de az egyre fáradó tunéziaiak - az elődöntőben csak büntetőpárbajban nyertek a végül bronzérmes Nigéria ellen - állták a rohamokat, s így először sikerült elhódítaniuk az értékes trófeát. Marokkó hiába gyakorolt nagy nyomást ellenfelére, a pontatlan passzok, illetve a tunéziaiak lelkes játéka rendre megakadályozta az egyenlítő gól elérését.

A torna legjobbjának a nigériai Jay-Jay Okochát választották.