Vágólapra másolva!
Győzelemmel mutatkozott be Lothar Matthäus a magyar válogatott kispadján, miután nemzeti csapatunk 0-0-s félidőt követően Szabics és Lisztes góljával 2-0-ra legyőzte Örményország csapatát. A ciprusi nyolcas tornán a csütörtöki ellenfél - a Kazahsztán ellen 3-1-re - diadalmaskodó Lettország lesz.

Albániában kikapott a svéd válogatott

Ciprusi nyolcas torna, első forduló:
Magyarország - Örményország 2-0 (0-0)
Pafos, 400 néző
vezette: Jeraszimu (ciprusi)
Magyarország: Babos - Komlósi, Dragóner, Bodor - Fehér Cs. (Bodnár, 86.), Dárdai (Gera, 69.), Németh N., Lőw - Lisztes (Lendvai, 83.) - Kovács P. (Torghelle, 69.), Szabics (Kovács Z., 83.).
Örményország: Ambartszumjan - Alekszanjan, Zecsin, Kirakoszjan (Mkrtcsjan, 78.) - Hovszetjan, Hacsatrjan (Tateoszjan, 80.), Voszkajan (Banadenbuk, 74.), Melikjan - Art. Karamjan (Patuajan, 62.), Arm. Karamjan (Grigorjan, 61.), Hakopjan (Petroszjan, 71.)
gól: Szabics (63.), Lisztes (75.)

Lothar Matthäus a két újonc bevetésén kívül azzal is meglepetést okozott, hogy a kispadon énekelte a magyar himnuszt. A mérkőzés előtt egyperces gyászszünetet tartottak a tragikusan elhunyt Fehér Miklós emlékére, Matthäus játékosai fehér szerelést viseltek, fekete karszalaggal.

Első félidő

A magyar csapat rögtön a meccs elején magához ragadta a kezdeményezést. A 8. percben Lisztes bal oldali szögletét a hórihorgas Kovács közelről kapura csúsztatta, az örmények kapusa azonban hárított. A 20. percben a Tromsö újonc légiósa kiugratta Szabicsot a jobbösszekötő helyén, akinek csavart, 13 méteres lövését Ambartszumjan bravúrral védte. Négy percre rá - megint - Lisztes és Kovács dolgozott össze, előbbi kisszöglet után ívelt középre a balszélről, utóbbi pedig 7 méterről kevéssel fejelt a bal kapufa mellé.



Nézze meg Ön is a gólokat!
Ön most azonnal nézhető (stream) formában megtekintheti a mérkőzés
összefoglalóját. Egy jobb minőségű szélessávú, illetve egy gyengébb
minőségű, modemes változat közül választhat.
Szélessávú változat
Modemes változat
Technikai segítség a lejátszáshoz


Az első félórában a magyar csapat birtokolta többet a labdát, helyzetei is voltak, de fölényt és előnyt nem sikerült kiharcolnia a lelkesen küzdő ellenféllel szemben. Lothar Matthäus szövetségi kapitány együttesének összjátékába számos hiba csúszott, igaz, az örmények sem brillíroztak. A hajrában viszont Hakopjan kétszer is veszélyeztetett, csak a szerencse mentette meg Babost és a magyar válogatottat a góltól.

Második félidő

A 48. percben Szabics szép cselekkel játszotta tisztára magát a jobbszélen, közel az örmény alapvonalhoz, középre gurítását Lisztes azonban - teljesen tiszta helyzetben - 12 méterről fölé vágta.

Tíz percre rá Hakopjan Komlósit táncoltatta meg a magyar tizenhatos jobb sarkánál, majd lapos lövése épphogy elkerülte a hosszú sarkot.

A 63. percben végre megszerezte a vezetést a magyar válogatott: Kovács Péter a jobbszélen iramodott meg, majd laposan középre csavarta a labdát, a jó ütemben érkező Szabics pedig - két védő között berobbanva - 4 méterről, nagyon finom mozdulattal a kapu jobb oldalába csavart (1-0).

Három perccel később akár növelhette volna előnyét a Matthäus-csapat: Lisztes lódult meg a kapu felé, majd váratlanul hátrasarkalta a labdát, amit Fehér Csaba 22-ről - nagyon - fölé bombázott. Ezt követően - a 69. percben - a magyar szövetségi kapitány kettős cserére szánta el magát, a gólpasszal debütáló Kovács Pétert a szintén újonc Torghelle váltotta, míg Dárdai helyét Gera foglalhatta el.

A 73. percben Voszkanjan bal oldali beadása Petroszjan elé került, a cserejátékos 6 méteres lövését Babos óriási bravúrral védte.

Gera lapos passzal indította Szabicsot, aki a tizenhatoson belül még el tudta vinni a labdát a kapus mellett, majd elesett, az érkező Lisztesnek pedig már nem volt nehéz dolga, 8 méterről a hálóba vágta a labdát (2-0, 75. perc).

Újabb kettős csere, Lisztest Lendvai, Szabicsot Kovács Zoltán váltotta (83. perc). Három perccel később Bodnár László is lehetőséget kapott, Fehér Csaba helyére állt be. A 93. percben Babos nem először védett bravúrral, ezúttal Patuajan közeli löketét hárította magabiztosan.

A második játékrész első felében az örmények több lehetőséget is elhibáztak, pontosabban Hakopjan volt pontatlan. Később Szabics Imre remek megmozdulásával vezetéshez jutott a magyar együttes, az örmények azonban nem adták fel a küzdelmet, a remekül védő Babost azonban nem tudták "legyőzni". A Matthäus-gárda előnye Lisztes megmozdulásával vált biztossá.

Lothar Matthäus: "Ez volt az első mérkőzésem a magyar válogatott kispadján, a siker nem nekem, hanem a csapatnak köszönhető. Az első félidőben már éreztem, hogy nyerhetünk, ám igazán a második játékrész elején találtunk magunkra. Ezzel együtt az utolsó negyedórában nyújtott produkciónk egyáltalán nem tetszett."

[origo]