Vágólapra másolva!
Bár a Roma 2000 nevű társaság, az AS Roma labdarúgócsapatának többségi tulajdonosa csütörtök este ismét cáfolta, hogy eladta volna a klubot az orosz Nafta Moszkvának, a La Gazzetta dello Sport című napilap, illetve a római sportigazgató szerint gyakorlatilag már az orosz olajipari mamutvállalat tekinthető az új tulajdonosnak.

"Az AS Roma nem kapott hivatalos ajánlatot, s a két cég sem a vételárban, sem más kérdésekben nem állapodott meg egymással" - áll a Roma 2000 állásfoglalásában. Először a hét elején szellőztette meg a tárgyalásokat az olasz sajtó, s ezt Franco Sensi klubelnök megerősítette, majd a tulajdonosi társaság tagadta.

Csütörtökön már azt közölte a La Gazzetta dello Sport című tekintélyes sportnapilap, hogy "Róma az oroszoké". Az újság értesülései szerint a Nafta Moszkva olajipari mamutvállalat - melynek egyötödét az a Roman Abramovics birtokolja, aki múlt nyáron a Chelsea-t vásárolta meg - 400 millió eurót fizet az anyagi gondokkal küzdő, 250 millió eurós adósságot felhalmozó egyesületért, amely 2001-ban bajnok lett, jelenleg pedig második a Serie A-ban. A "rózsaszín lap" még azt is tudni véli, hogy az új tulajdonosok 50 milliót fordítanak erősítésre, s olyan sztárok érkeznek majd Rómába, mint Christian Vieri, a spanyol Joaquin és a holland Edgar Davids.

A Gazzetta dello Sport szerint a klubot 1993 óta irányító, 76 éves Sensi 100 milliót kasszírozna az üzleten, s a jövőben tiszteletbeli elnökként tevékenykedne tovább.

Franco Baldini sportigazgató is úgy nyilatkozott, mintha már megkötötték volna az üzletet: "Az elnöknek nem volt más választása, hiszen a Naftáé volt az egyetlen komoly ajánlat. Walter Veltroni polgármester az éjjel még megpróbált hazai vállalkozókat rábeszélni a vásárlásra, de hiába."

Az egyesülethez kapcsolódó hír még, hogy részvényeinek kereskedését felfüggesztették a milánói tőzsdén.

Egyébként nem a római lenne az első, amely az ország labdarúgócsapatai közül külföldi kézbe kerülne, hiszen a kilencvenes évek végén a brit ENIC nevű vállalat megvásárolta a jelenleg másodosztályú Vicenzát, a patinás olasz klubok közül azonban még soha egyik sem került idegen tulajdonba.

Az orosz cég elnöke a volt ipari miniszterhelyettes Anatolij Kolotyilin, a főrészvényese pedig Szulejman Kerimov olajmágnás, a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló alsóházi képviselő.