Vágólapra másolva!
A jelenlegi szezon meglepetéscsapata a Bundesligában egyértelműen a VfL Bochum, amely a remek őszi szereplés után tavasszal sem esett vissza, éppen ellenkezőleg: az idén eddig megszerezhető 15 pontból 11-et begyűjtött, és jó úton halad afelé hogy ismét kilépjen a nemzetközi porondra. A legcsodálatosabb a dologban az, hogy Peter Neururer együttese mindezt látványos támadófutballal és egy minimálkerettel éri el.

A bochumiak az előző idényben a kilencedik helyet szerezték meg, pedig lett volna esélyük arra, hogy még előrébb végezzenek, ám a jól sikerült őszi szezon után tavasszal visszaestek. Túlságosan elégedetlenek persze így sem voltak a szerepléssel, elvégre egy újonctól az első tízbe kerülni nem rossz eredmény, ráadásul Peter Neururer a bajnokság kezdete előtt éppen a kilencedik pozícióba várta a csapatot.

A jelenlegi idényre a szakember azt jósolta, hogy a gárda javít majd helyezésén, és sokan megmosolyogták ezen kijelentése miatt, ám az ősszel úgy futballozott a gárda, hogy a kétkedőknek torkukon akadt a szó. A bochumiak a tőlük megszokott látványos támadójátékot produkálták, ugyanakkor a védekezésüket is sikerült rendbe rakniuk, így aztán az előkelő ötödik helyen telelhettek.

A visszaesés azonban tavaly is a téli szünet után következett be, és sokan féltették is a gárdát attól, hogy a focisták túlságosan is "elszállnak" maguktól. Ráadásul januárban eldőlt, hogy a csapat egyik meghatározó embere, a védő, Frank Fahrenhorst a bajnokság végeztével távozik a klubtól; a bekk ugyanis megegyezett a Werder Bremennel, hogy ott folytatja pályafutását. A válogatott balszélső, Paul Freier sorsa is bizonytalan, a támadó szerződése ugyanis 2005-ig szól, vagyis ha a VfL nem akar ingyen megválni tőle, akkor az idén nyáron el kell őt adni. Freier iránt korábban a Bayer Leverkusen érdeklődött, és egyes híresztelések szerint a gyógyszergyáriak máris előszerződést kötöttek a focistával, amelynek értelmében azonban csak 2005-ben igazolna a BayArenába - vagyis ingyen.

Volt, aki azt gondolta, hogy a fenti okok miatt a csapat nem tud majd annyira koncentrálni, és visszaesik majd a teljesítménye, azonban nem ez történt. A gárda továbbra is rendkívül koncentráltan futballozik, és amikor hazai pályán 1-0-ra legyőzte a Bayern Münchent, már egész Németország a Bochum sikereitől volt hangos. Amikor pedig a Leverkusen ellen idegenben sikerült győznie a gárdának, akkor előkerült a "bochumi csoda" kifejezés is.

Szó se róla, a gárda szereplése valóban lenyűgöző: a bochumiak hazai pályán veretlennek mondhatják magukat, sőt, a Ruhr-stadionban immár hét mérkőzés óta nem kaptak gólt; ők szerezték a legtöbb találatot pontrúgások után (szám szerint 19-et); ráadásul a kék-fehéreké a Bundesliga legsportszerűbb csapata, hiszen az együttesből ebben a szezonban még senkit sem állítottak ki (sőt, az előzőben sem), és tagjai 21 mérkőzésen csupán 32 sárga lapot kaptak.

Neururer együttesének egyik legfőbb erőssége a csapategység: a kezdő tizenegy csak elvétve változott az idény során. A védelemben a Sören Colding-Raymond Kalla-Fahrenhorst-Philipp Bönig kvartett csak Kalla eltiltása (a kameruni játékos olyan fájdalomcsillapítót vett be, amelyiknek egyik hatóanyaga a doppinglistán szerepel), illetve mostanában Bönig sérülése miatt bomlott meg, előbbit azonban a belga Anton Vriesde, utóbbit pedig a brazil Edú remekül pótolta. A középpályától előre még ennyi változás sem történt: a védekező szerepkört betöltő Thomas Zdebel és Sunday Oliseh előtt Dariusz Wosz irányít, a csatársorban pedig Vahid Haszemjan, Peter Madsen és a sérüléséből felépült Freier rohamoz.

A bochumiak 21 forduló után pontszámban máris utolérték a negyedik Bayer Leverkusent, és a harmadik VfB Stuttgarttól is csak három ponttal vannak lemaradva, így aztán nem meglepő, hogy a vérmesebb drukkerek máris a Bajnokok Ligáját emlegetik. Neuruer persze ennél sokkal realistább, ő még mindig csak az Intertotó-kupáról beszél, bár az elmúlt hetekben már az addig hivatalosan tabuként kezelt, bűvös UEFA-kupa kifejezés is elhagyta ajkait. A nemzetközi kupasorozatokban története során eddig egyszer szerepelt a klub: az 1996-97-es idényben elért ötödik helyet követően, és könnyen elképzelhető, hogy a bochumiaknak ezt most sikerül megismételniük.

Akkor a remek szereplést kiesés követte, de a vezetőség mindent megtesz annak érdekében, hogy ez ne ismétlődhessen meg, és máris megkezdték az erősítést a következő idényre: immár biztos, hogy a fiatal dán csatár, Tommy Bechmann, illetve a Bayern München amatőrjei között futballozó, egyszeres bosnyák válogatott Zvjezdan Misimovic Bochumban futballozik a nyártól, Freier távozása esetére pedig az FC Schalke 04 ifjú balszélsőjét, Filip Trojant szemelték ki.