Vágólapra másolva!
Magyarországon a kilencvenes években két olyan egyesület is volt, amely szinte a semmiből feltűnve szerepelt pár éven keresztül az élvonalban, hogy aztán szinte teljesen nyom nélkül eltűnjön. A Stadler FC és a Gázszer FC példája azonban nem egyedi Európában: a finn FC Jokerit is hasonló utat járt be, az MTK egykori UEFA-kupa-ellenfele ötéves létezés után szűnt meg a minap.

A klub persze nem teljesen előzmény nélkül jött létre 1999-ben: a jogelőd a Pallo-Kerho-35, röviden PK-35 volt, amely 1935-ben alakult Helsinkiben, és amolyan kerületi gárdaként tengette életét. A klub 1994-ben kezdett elindulni felfelé, ekkor jutott fel a harmadik osztályba, két évvel később már a másodosztályban szerepelhetett, és 1998-ban osztályozón került fel a legjobbak közé, ahol már új nevén, FC Jokeritként játszott.

1999 elején ugyanis a Jokerit nevezetű cég elnöke, Harry Harkimo vette meg a klubot (az üzletembernek egyébként egy jégkorongcsapata is van), és rövid idő alatt rengeteg pénzt ölt bele. Rögtön az első esztendőben válogatott játékosok érkeztek az újonc gárdába, így például Matti Hiukka a RoPS-től, illetve Aki Hyryläinen az FC Köbenhavntől. Ennek meg is lett az eredménye, az együttes első élvonalbeli idényében a bronzérmet szerezte meg, és bejutott a finn kupa döntőjébe is, ahol azonban a Helsingin JK jobbnak bizonyult nála.

A klub így aztán 1999-2000-es szezonban rögtön ki is lépett a nemzetközi porondra, igaz, csak az Intertotó-kupában. Itt az első két forduló nem okozott a számára nagy megerőltetést, az észt Trans Narvát és a máltai Florianát is simán verte ki, ám a harmadik körben már az angol West Ham United volt az ellenfél, és ez túl nagy falatnak bizonyult a finnek számára. Igaz, a Kalapácsosoknak meg kellett izzadniuk, mert csak 2-1-es gólkülönbséggel mentek tovább.

A következő bajnokságban ugyan nem sikerült javítani, a kupában viszont igen, hiszen az FC Jokerit elhódította a trófeát, és így kvalifikálta magát az UEFA-kupába, ahol az MTK volt az ellenfele, és a magyar csapat végül viszonylag simán jutott tovább. A Jokerit azonban ekkor inkább a bajnokságra koncentrált, amelyben jó esélye volt az aranyérem megszerzésére. Ez persze nem volt véletlen, hiszen újabb nagy nevek érkeztek a klubhoz. Különösen a támadósor erősödött, meg, a csapat ugyanis leszerződtette az albán származású, ám már finn válogatott csatárt, Sefti Kuqit a Helsingin JK-ból, valamint a sokszoros válogatott Antti Sumialát, akit Hollandiából, az SC Heerenveenből sikerült visszacsábítani. Érkezett még a középpályára a cseh Miroslav Kufa, és Magyarországról is "erősített" a gárda a fiatal, BVSC-s Szilágyi Gáborral, illetve a volt ferencvárosi Szergej Kuznyecov fiával, akit ugyanúgy hívnak, mint édesapját. A kispadon sem akárki ült, Pasi Rautiainen annak idején 25-ször húzhatta magára a címeres mezt, és megfordult a Bundesligában is (a Bayern München, a Werder Bremen és az Arminia Bielefeld színeiben).

Az aranyérem begyűjtése végül nem jött össze, a hajrára visszaesett a gárda, és "csak" az ezüstérmet szerezte meg. A gólkirály viszont a Jokeritből került ki Kuqi személyében, és őt választották meg a 2000-es év legjobb focistájának is. Ez jelentette a csúcspontot az egyesület történetében, a tulajdonos, Harry Harkimo ugyanis úgy döntött, hogy pénzt is szeretne látni a Jokeritből, így aztán sorra eladta legjobb játékosait: Kuqi az angol Stockport Countyba szerződött, Sumialát a német Reutlingennek adták el, és jó pénzért megváltak Sami Ristilätól is. Erre aztán Rautiainen is felállt a kispadról, aminek az lett az eredménye, hogy a megfiatalított gárda 2001-ben csak 11. lett a bajnokságban, osztályozóra kényszerült, amelynek során kiesett a legjobbak közül.

Ez azonban még nem jelentette az egyesület végét: a másodosztályból ugyanis sikerült egyből visszakerülnie a csapatnak, és tavaly ismét a legjobbak között szerepelt, ám csak a tizedik pozíciót gyűjtötte be. Márpedig Harkimo számára egy finn középcsapat fenntartása túl költséges szórakozás lenne, és kijelentette: megválik az egyesülettől. Vevőt azonban nem sikerült találni, így kevesebb, mint egy hónappal az idei bajnokság kezdete előtt az egyesület nyilvánosan bejelentette, hogy nem indul a pontvadászatban, sőt megszűnik létezni.

Az első csapat keretét minden bizonnyal a Helsingin JK veszi át, a korosztályos együttesek az AC Allianssihoz kerülnek, a tavaly kiesett FC KooTeePee pedig abban reménykedik, hogy átveheti a Jokerit helyét a legjobbak között. Azt sem lehet azonban kizárni, hogy a finn pontvadászatot idén nem 14, hanem 13 csapattal rendezik majd meg. Csak egyvalami biztos: az FC Jokerit nevét ismét csak a jégkorongozók között lehet majd megtalálni, na meg a históriáskönyvekben.