Vágólapra másolva!
A Paris Saint-Germain az elmúlt években rendre a saját, meglehetősen magas elvárásai alatt teljesített: a párizsiak évről évre a bajnoki címet tűzték ki célul, de ehhez képest előfordult, hogy még a nemzetközi kupaszereplést sem sikerült kiharcolniuk. A nyári nagy változások után most úgy tűnik, hogy a PSG végre ismét élcsapattá válhat, még ha a hőn áhított aranyérmet ebben a szezonban sem sikerül megszerezni.

A legutóbbi pontvadászat sok szempontból mélypontnak számított a Paris-SG történetében: a csapat csupán 11. lett a pontvadászatban, márpedig ilyen rossz eredményre időtlen idők óta nem volt példa, és ennek következtében félő volt, hogy a főszponzor, a Canal+ tévétársaság kilép az egyesület támogatói közül.

Ez végül nem történt meg, ám az egyesületnél szinte minden kicserélődött: az új elnök Francis Graille lett, aki a kispadra Luis Fernandez helyére egykori lille-i munkatársát, a bosnyák Vahid Halilhodzicot hozta, és a szakember a játékoskeretben is jelentős változásokat hajtott végre. A legértékesebbnek tartott futballistát, Ronaldinhót eladta az FC Barcelonának, ezzel is enyhítve az anyagi problémákat, érkezett viszont a portugál gólvágó, Pedro Miguel Pauleta, a kameruni középpályás, Modeste M'Bami, és a svájci játékmester, Hakan Yakin - aki azonban egyetlen mérkőzésen sem szerepelt a párizsiaknál, mivel orvosi problémák miatt még a bajnokság előtt felbontották a szerződését.

Az idény mindezzel együtt pocsékul kezdődött a csapat számára: miközben Halilhodzic kereste az ideális kezdő csapatot és taktikát, addig öt forduló alatt mindössze négy pontot gyűjtött össze a gárda. Menet közben két újabb futballista érkezett az argentin Juan Pablo Sorín és a szerb Branko Boskovic személyében, és az együttes szép lassan összekapta magát: sorozatban öt bajnokit nyert, és ezzel máris az élmezőnyben találta magát.

Az eredmények ugrásszerű javulása főleg annak volt köszönhető, hogy a szakvezetőnek végre sikerült megtalálnia az ideális hadrendet a csapat számára. A klasszikus 4-4-2-es formációt egy új taktika váltotta, amely leginkább a 4-2-3-1-es számsorral írható le. A hátsó alakzat előtt két, elsősorban védekezéssel foglalkozó középpályás kap helyet, ezt a szerepkört az esetek többségében M'Bami és a szezon egyik nagy felfedezettje, az albán Lorik Cana tölti be: a mindössze húszesztendős focista még 2000-ben érkezett a svájci Lausanne-Sportstól, és Halilhodzic alatt került be az első csapatba, olyannyira, hogy immár hazája válogatottjába is meghívót kapott. Ez a taktikai váltás sokkal stabilabbá tette a gárda védekezését, ami számokban is meglátszik: a listavezető AS Monaco után a Paris-SG kapta a legkevesebb gólt a francia élvonalban.

Ami a támadórészleget illeti, ezt két szélső középpályás, egy visszavont csatár és egy klasszikus center alkotja. Utóbbi posztról Pauleta kiszoríthatatlan, és a portugál focista szép lassan bele is kezdett a gólgyártásba, bár előző éveihez képest egyelőre szerény mutatókkal rendelkezik: 26 forduló alatt "csupán" 11 gólig jutott. A jobb szélen Fabrice Fiorese szintén alapembernek számít, a bal oldalon pedig Sorín és Boskovic váltja egymást, bár alaphelyzeten az argentin az első számú megoldás.

A visszavont csatár, vagy ma divatos kifejezéssel élve "árnyékék" megtalálása azonban Halilhodzic számára sokáig megoldandó feladat maradt. Kipróbálta ezen a poszton a tunéziai Szelim Ben Asurt, a portugál Hugo Lealt és a brazil Reinaldót is, és leginkább az utóbbi játéka felelt meg az elképzeléseinek, de a szakvezető végül egy új igazolással oldotta meg a problémát.

Januárban ennek megfelelően több focistával is kapcsolatba hozták a párizsiakat: szóba került állítólag a lyoni Vikash Dhorasoo, a lensi Daniel Moreira és az orosz Alekszandr Kerzsakov is, de a PSG végül az RC Strasbourg szerb labdarúgóját, Daniel Ljuboját szerződtette. A támadó egyelőre csak kölcsönbe került a Parc des Princes-be, de amennyiben a fővárosban elégedettek vele, úgy a nyáron hárommillió euróért végleg megvehetik.

Márpedig egyelőre úgy tűnik, hogy Ljubojával meg vannak elégedve Párizsban: az új klubja tiszteletére frizurát váltott focista hat mérkőzésen négy gólt termelt, és tökéletesen beleillik a Halilhodzic által kitalált szerepkörbe. Ráadásul szükség esetén feljebb tud húzódni, ha a tréner át akar állni a kétcsatáros játékra.

A bajnoki cím megszerzéséhez nagy bravúrra lenne szükség, hiszen a PSG lemaradása 27 forduló után hét pont a listavezető AS Monacóval szemben, ráadásul a rangadókon egyelőre képtelen nyerni a csapat, ugyanakkor már november eleje óta veretlennek mondhatja magát, 15 mérkőzés óta nem talált legyőzőre.